Financial Times: Rusija odbacuje ključne zahteve u mirovnim pregovorima u Ukrajini

Financial Times: Rusija odbacuje ključne zahteve u mirovnim pregovorima u Ukrajini

Prijavljeno ublažavanje pregovaračke pozicije Moskve dolazi uoči pregovora Rusije i Ukrajine u Turskoj.

Moskva je očigledno odustala od nekoliko ključnih zahteva u mukotrpnim mirovnim pregovorima u Ukrajini, objavio je list Fajnenšel tajms u ponedeljak, pozivajući se na „četiri osobe obaveštene o razgovorima“.

Prema izveštaju, Moskva je sada spremna da pusti Ukrajinu „da se pridruži Evropskoj uniji ako ostane vojno nesvrstana u okviru tekućih pregovora o prekidu vatre“ i odustane od svojih težnji za NATO.

„Nacrt dokumenta o prekidu vatre ne sadrži nikakvu diskusiju o tri početna osnovna zahteva Rusije – ‘denacifikacija’, ‘demilitarizacija’ i pravna zaštita ruskog jezika u Ukrajini,” navodi list, dodajući da su njegovi izvori govorili „pod uslovom anonimnosti jer stvar još nije okončana.”

Izveštaj o promeni stava Moskve dolazi uoči nove runde pregovora Rusije i Ukrajine koja bi trebalo da se održi u Turskoj u utorak. Moskva i Kijev održali su tri runde razgovora uživo i daljih kontakata putem video veze, ali pregovori nisu dali nikakav opipljiv rezultat osim što su dve strane pronašle zajednički jezik o humanitarnim koridorima i evakuaciji civila iz zona borbenih dejstava.

Sredinom marta Fajnenšel tajms je izvestio o skorom napretku u pregovorima, tvrdeći da su dve strane izradile mirovni plan od 15 tačaka. Izveštaj su, međutim, opovrgli i Moskva i Kijev, dok do stvarnog proboja nije došlo. Nove tvrdnje lista do sada nisu izazvale zvanične reakcije.

Činilo se da je izveštaj direktno u suprotnosti sa svežim izjavama ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je srpskim medijima rekao da i „denacifikacija“ i „demilitarizacija“ ostaju među glavnim ciljevima Moskve.

„U našem je interesu da ovi pregovori daju rezultat. Rezultat koji će ispuniti naše glavne ciljeve“, naveo je visoki diplomata i dodao da su nedavni događaji u Ukrajini jasno pokazali da tvrdolinijaški nacionalistički borci „istražuju nacistički stil ratovanja u praksi“.

„Ako ste videli kako se nacistički Ukrajinci iz bataljona Azov ili Ajdar sada odnose prema ruskim ratnim zarobljenicima, mislim da vam je sve postalo jasno“, rekao je Lavrov, pozivajući se na jeziv snimak, koji navodno prikazuje mučenje i pogubljenje ruskih zarobljenika od strane Ukrajinci koji su se pojavili tokom vikenda.

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmera na susednu Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije Donbas republika Donjecka i Luganska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.