Fila: Kao što sam i rekao – izbori u Beogradu

Fila: Kao što sam i rekao – izbori u Beogradu

Predsedavajući Toma Fila konstatovao je na današnjem, trećem pokušaju konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, da kvoruma nema, tako da će građani Beograda, kao što je i očekivano, ponovo izaći na izbore.

U zgradi Gradske uprave za danas je zakazan nastavak konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, tačnije njen treći pokušaj.

Kako javlja reporter N1, presedavajući Toma FIla – nastariji gradski odbornik, stigao je u zgradu Skupštine grada.

On je u petak odložio treći pokušaj konstitutivne sednice Skupštine za danas, u 10 časova, a kako je podsetio reporter N1, tada je rekao da ako dođe sam, bez odbornika SNS i SPS, to će značiti da većine nema.

Mesta ispred njega na kojima bi trebalo da sede odbornici SNS i SPS su prazna.

Kako javlja reporterka N1, u Skupštini se nije pojavio Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Beograda.

U holu se nalaze poslanici opoziciji sa lista SPN i NADA, ali ovaj put neće ulaziti u skupštinsku salu, ukoliko Toma Fila ostane unutra sam.

Toma Fila je za N1 potvrdio da se ide na izbore u Beogradu, da ne može da kaže ništa o datumima, ali da će ova sednica trajati tri do pet minuta dok on formalno ne pročita da ni ovaj put nije uspelo formiranje Skupštine grada.

Ovaj put, dodaje reporterka, nema ni predstavnika liste „Mi – glas iz naroda“.

Podsetimo, Šapić je juče saopštio, nakon sastanka presedništva SNS-a, da će novi izbori u Beogradu biti održani.

Sednica Skupštine grada Beograda je počela 19. februara, kada se na njoj nisu pojavili odbornici do sada vladajućih stranaka, a zatim je nastavljena 1. marta, kada se ponovila ista situacija.

Konstitutivna sednica tada je odložena za 3. mart, što je po Zakonu bio i poslednji dan u kojem bi se mogla formirati nova gradska vlast. SNS po svemu sudeći nije uspela da obezbedi većinu u novom sazivu Skupštine Beograda, pa će izbori biti ponovljeni.

Nove izbore za Skupštinu Beograda raspisuje predsednik Skupštine Srbije, koji takođe još nije izabran nakon decembarskih izbora. Očekuje se da će se to dogoditi na sednici nezvanično najavljenoj za 12. mart.

Prema rezultatima decembarskih izbora najviše odbornika u Skupštini grada Beograda dobila je koalicija oko SNS – 49, 43 odbornika dobila je koalicija „Srbija protiv nasilja“, koalicija NADA sedam, „Mi – glas iz naroda“ šest i Socijalistička partija Srbije pet odbornika.

Iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ optužili su vlast da je manipulisala biračkim spiskovima, tako što su na beogradske adrese samo zbog glasanja prijavljivani „fiktivni glasači“ iz drugih mesta u Srbiji i iz inostranstva, a sumnja u izborne nepravilnosti izražena je i u izveštaju ODIHR-a, dok je Evropski parlament doneo rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga decembarskih izbora u Srbiji.