Rute: Potrebano uspostavljanje dijaloga sa Rusijom

Rute: Potrebano uspostavljanje dijaloga sa Rusijom

Evropska unija će se suočiti sa potrebom da uspostavi određeni oblik odnosa sa Rusijom nakon završetka konflikta u Ukrajini, prema izjavi odlazećeg holandskog premijera i potencijalnog budućeg generalnog sekretara NATO saveza, Marka Rutea.

Rute je posetio Finsku u četvrtak radi razgovora o evropskoj bezbednosti sa predsednikom Aleksandrom Stubom i premijerom Peterijem Orpom, uključujući i pitanje vojne podrške Ukrajini. Nakon sastanka sa Orpom, Stub je novinarima saopštio da je Rute verovatni naslednik Jensu Stoltenbergu na poziciji generalnog sekretara, prenosi Rojters.

Izjava Rutea nakon sastanka sa Orpom istakla je da je Rusija trenutno glavni protivnik, te da je neophodno osigurati pobedu Ukrajine. On je istakao važnost izgradnje dugoročnog odnosa sa Rusijom, uz svest da je situacija trenutno veoma kompleksna i teško predvidiva.

Jens Stoltenberg će okončati svoj drugi mandat kao generalni sekretar NATO saveza u oktobru, a Rute se čini kao preferirani kandidat za njegovu zamenu, s obzirom na podršku koju je navodno dobio među državama članicama organizacije. Odluka o generalnom sekretaru donosi se konsenzusom među članicama NATO saveza, što znači da je neophodna podrška svih članica za izbor.

Iako neke države članice, posebno Mađarska, imaju drugačije stavove u vezi sa ukrajinskim konfliktom i izražavaju zabrinutost oko mogućnosti sukoba sa Rusijom, čini se da Orbanova vlada ipak podržava Rutea. Holandski mediji su izvestili da je Mađarska dobila uveravanja da neće morati slati trupe u Ukrajinu niti pružati finansijsku podršku u tom sukobu.

Stoltenberg je naglasio da bi dozvola Ukrajini da koristi donirane zapadne avione F-16 za napade unutar Rusije ne predstavljala eskalaciju sukoba, niti bi NATO postao direktno umešan u taj sukob.

Moskva je upozorila da bi dugotrajni napadi na rusku teritoriju podržani od strane Zapada zaista značili direktno učešće Zapada u sukobu, te da Rusija zadržava pravo na odgovor istom merom. Ruska perspektiva konflikta vidi se kao deo šireg sukoba pokrenutog od strane SAD, posebno zbog povećanog vojnog prisustva NATO saveza u Ukrajini, uz strepnju od mogućnosti da Kijev na kraju postane članica NATO-a.