Fajon: Ne sme doći do eskalacije situacije na KiM, ZSO se mora formirati

Fajon: Ne sme doći do eskalacije situacije na KiM, ZSO se mora formirati

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je situacija na Kosovu i Metohiji poslednjih dana bila zabrinjavajuća i pozvala Beograd i Prištinu da učine sve što je moguće kako ne bi došlo do dodatne eskalacije, a istakla je i da se Briselski sporazum mora primeniti, a Zajednica srpskih opština formirati.

„Najvažnije da obe strane pokažu konstruktivan stav i da se što pre pronađe rešenje koje će obezbediti normalan život svim ljudima na Kosovu, posebno sad kad su i ljudi uplašeni“, rekla je Fajon.

Fajon je istakla i da je implementacija Briselskog sporazuma postignutog 2013. godine između Beograda i Prištine obavezujuća za obe strane i da se Zajednica srpskih opština mora primeniti.

„Implementacija dogovorenih sporazuma, imam na umu Briselski sporazum iz 2013. godine je obavezujući za obe strane, a ZSO se mora primeniti“, rekla je Fajon.

Kaže da specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak aktivno radi na uspostavljanju dijaloga.

„Sa jedne i sa druge strane ambicija mora da postoji. Dijalog je otvoren. Znam da Lajčak radi i da postoji neki tihi dijalog koji je bitan u ovo vreme. Nadam se da ćemo uspeti, ne samo EU već cela međunarodna zajednica, a tu su i neki drugi koji su u razgovorima. Nadam se da ćemo naći rešenje i da neće doći do eskalacija“, naglasila je Fajon.

Ona je istakla da joj nije u potpunosti poznat francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja, ali je navela da će ona podržati bilo koju inicijativu koja može dovesti do implementacije Briselskog sporazuma i rešavanju otvorenih pitanja.