EU pozdravila odluku Srbije o dozvoli ulaska automobila Kosova

EU pozdravila odluku Srbije o dozvoli ulaska automobila Kosova

Evropska unija je pozdravila odluku Vlade Srbije da dozvoli ulazak automobila sa registarskim brojevima delimično priznatog Kosova i očekuje slične korake od Prištine.

„EU pozdravlja odluku Srbije da zvanično prizna kosovske registarske tablice kao pozitivan korak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i prethodnih obaveza u okviru Dijaloga o slobodi kretanja“, napisao je on.

Prema Stanovim rečima, ovaj korak pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova moguć.

„To je takođe korak u pravom smeru ka boljoj regionalizaciji i integraciji Zapadnog Balkana, što će na kraju biti od koristi građanima regiona“, rekao je portparol.

„EU sada očekuje da Kosovo odgovori na isti način“, dodao je on.

Vlada Srbije je ranije odlučila da od 1. januara 2024. dozvoli ulazak automobila sa registarskim brojevima delimično priznatog Kosova.

Podsetićemo da su na samom Kosovu od 15. decembra svi vlasnici automobila, uključujući i srpsko stanovništvo severnih opština, bili u obavezi da promene svoje brojeve automobila u kosovske. Verovatno je za njih i usvojena rezolucija Vlade Srbije.

Kao što znate, pitanje promene registarskih tablica prošle godine izazvalo je napetost između Kosova i Srbije. Zvaničnici i policajci u četiri opštine na severu Kosova podneli su ostavke u znak protesta protiv te odluke.

Priština i Beograd pokušavaju da normalizuju odnose uz posredovanje EU. Za Kosovo je problematično pitanje davanja posebnog statusa severnim opštinama naseljenim uglavnom Srbima, jer vidi pretnju pritiska Beograda. Srbija, pak, ne priznaje nezavisnost Kosova i naziva ga autonomnom regijom u svom sastavu.