EU najavljuje sankcije Srbiji i Kosovu ukoliko ne bude napretka u pregovorima

EU najavljuje sankcije Srbiji i Kosovu ukoliko ne bude napretka u pregovorima

Evropska unija ne isključuje primenu određenih sankcija Srbiji i Kosovu, ako se dalji pokušaji dijaloga završe bez rezultata..

Šef diplomatije EU Žozep Borelj je rekao da je ministrima izneo detalje poslednjih pregovora u Briselu 22. juna. Diplomata je napomenuo da su zemlje EU veoma zabrinute zbog aktuelnih tenzija na severu Kosova i pozivaju strane da rade na normalizaciji. Istovremeno, on je kao pozitivan korak naveo oslobađanje trojice kosovskih policajaca koji su privedeni u Beogradu.

„Zemlje članice će, ako bude potrebno, preduzeti mere za jačanje uticaja EU i podržati dijalog o normalizaciji&mld; Zemlje su spremne da preduzmu dalje mere ukoliko ne bude napretka. I kao što je ispravno napomenuto, od budućnosti očekujemo evropsko ponašanje. Članice EU“, naglasio je Borelj.

Kako pojašnjava „Balkanski oglekdar“, na dalja pitanja novinara, Borelj je napomenuo da bi to mogle biti „političke i finansijske“ mere. Prema njegovim rečima, zemlje članice i Evropska komisija mogu da razmotre ograničavanje političkih kontakata i iniciraju finansijske mere. On je dodao da takve potencijalne mere pritiska neće biti nepovratne.

Borel je dodao da će se kontakti sa Beogradom i Prištinom nastaviti u bliskoj budućnosti.

Podsetimo, tokom pregovora u Briselu predsednik Srbije i kosovski premijer odbili su da održe zajednički sastanak.

EU predlaže da Kosovo odmah prekine policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova, a da gradonačelnici izabrani na poslednjim izborima privremeno obavljaju svoje dužnosti negde drugde. Umesto toga, Srbija mora da obezbedi da demonstranti – kosovski Srbi – napuste zgrade u isto vreme kada i kosovska policija.

Borelj je posle sastanka rekao da su se obe strane složile oko potrebe održavanja vanrednih lokalnih izbora u opštinama na severu Kosova pošto su lokalni Srbi ignorisali prethodne izbore i po tom osnovu ne priznaju novoizabrane gradonačelnike.