EU kažnjava Mađarsku zbog odbijanja da primi izbeglice

EU kažnjava Mađarsku zbog odbijanja da primi izbeglice

EU će zadržati deo budućih plaćanja Mađarskoj zbog njenog odbijanja da plati kaznu zbog kršenja pravila bloka o azilu, saopštio je u sredu portparol Evropske komisije Balaž Ujvari.

Ranije ove godine, Evropski sud pravde naložio je Budimpešti da plati 200 miliona evra (222 miliona dolara), zajedno sa dodatnih milion evra po danu za kazne, zbog lišenja prava migranata da podnose zahtev za azil u zemlji, što je kršenje migraciono zakonodavstvo EU.

Mađarska, koja predsedava EU po principu rotacije do kraja godine, saopštila je da ne namerava da plati kaznu, a nedavno je obećala da će migrante koji stignu u zemlju poslati autobusima u Brisel.

Prema rečima portparola Evropske komisije, bloku će biti potrebno vreme da identifikuje predstojeća plaćanja koja mogu da apsorbuju kaznu.

Nesporazum između EU i Mađarske datira još od decembra 2020, kada je najviši sud bloka prvi put presudio da Budimpešta ima ograničen pristup procedurama za azil za one koji traže utočište u zemlji, što je proces podnošenja zahteva „praktički nemoguće“. Sud je tada takođe presudio da su mađarske vlasti nezakonito držale tražioce azila u „tranzitnim zonama“ pod uslovima koji su predstavljali pritvor, kršeći pritom njihovo pravo na žalbu.

2023. godine, zakonodavci EU složili su se oko značajnog migracionog pakta koji bi omogućio da se ilegalni imigranti, od kojih većina stiže u Italiju i Grčku nakon što pređu Sredozemno more, prebacuju u druge države EU na osnovu kvota. Prema zakonu, zemlje članice koje se ne nalaze duž spoljne granice bloka mogu izabrati ili da prihvate izbeglice ili da plate kompenzaciju fondu EU.

Ta mera je trebalo da pomogne državama članicama da podele odgovornost za smeštaj migranata nakon što nacije u istočnom delu bloka nisu htele da prime one koji su stigli u Grčku, Italiju i druge zemlje. Tada su Mađarska i Poljska glasale protiv dokumenta, dok su Austrija, Slovačka i Češka bile uzdržane.

U to vreme, mađarski predsednik Viktor Orban rekao je da je Brisel legalno „silovao” Mađarsku i Poljsku tako što je naterao države članice da prihvate kvote ilegalnih imigranata, obećavajući da neće praviti kompromis sa EU u vezi sa takvim aranžmanom.