EU izdvojila 9,6 miliona evra bespovratnih sredstava za razvoj lokalnih sredina u Srbiji

EU izdvojila 9,6 miliona evra bespovratnih sredstava za razvoj lokalnih sredina u Srbiji

Evropska unija izdvojila je 9,6 miliona evra bespovratnih sredstava za projekte u lokalnim sredinama u Srbiji, čiji će fokus biti na razvoju potencijala, očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa, korišćenju digitalizacije i inovacija, socijanoj inkluziji i ugroženim grupama.

Pomoć je dodeljena kroz projekat EU pro plus, koji sprovodi UNOPS, a pored bespovratnih sredstava EU, korisnici projekata uložili su 3,2 miliona evra.

Cilj je unaprediti kvalitet urbanih područja, poboljšati uslove za obrazovanje i zaštitu životne sredine, kroz bolju energetsku efikasnost javnih objekata i upravljanje otpadom.

Ministarka za evrointegracije (MEI) Tanja Miščević izjavila je na predstavljanju projekata da je rad na kohezionoj politici nova vrsta izazova.

„Umemo na lokalu, na centralnom nivou da pišemo projekte, umemo da privučemo sredstva, investitore. Ali nismo u ovom momentu spremni da privučemo značajnija sredstva, to nije stid reći“, rekla je i dodala da je MEI ove nedelje započelo sa procedurom traženja mišljenja i usvajanja na sednici Vlade Zakona o kohezionoj politici.

Istakla je da je to priprema za korišćenje sredstava iz kohezione politike EU.

Miščević je navela da insistira na značaju lokalne samouprave u transformaciji i reformi države