EU demantuje Kurtija i ukazuje na predstavljen predlog za primenu sporazuma

EU demantuje Kurtija i ukazuje na predstavljen predlog za primenu sporazuma

Evropska unija demantovala je tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je njegov predlog jedini bio na stolu tokom sastanka u Briselu. EU je podsetila na predlog za redosled primene postignutih sporazuma koji je već predstavila u okviru dijaloga.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u međuvremenu imao tim povodom sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane, rečeno je iz EU i dodato da je Kurtijeva izjava netačna.

„Kurtijeva izjava da je ovaj predlog bio jedini na stolu je zato činjenično jednostavno netačna“, kaže se dokumentima iz EU.

U tekstu, koji je predstavljan stranama članom 7 se predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i završetak unutrašnjih procedura na KiM za zaštitu srpske verske i kulturne baštine.

Članovima 7 i 10 predviđen je završetak pregovora o statutu instrumenta za samoupravu Srba na KiM. Ovi članovi predviđaju i paralelno uspostavljanje „instrumenta samouprave“ za Srbe na KiM, ali i ukidanje struktura pod upravom Beograda na KiM i njihovu tranziciju, po potrebi, u okviru instrumenta za samoupravu Srba na KiM.

Članovi 1, 7 i 10 predviđaju paralelno pokretanje pregovaračkog procesa o „statutu instrumenta za samoupravu“ Srba na KiM.