Eskobar: Predloženi sporazum je o normalizaciji, a ne o međusobnom priznanju

Eskobar: Predloženi sporazum je o normalizaciji, a ne o međusobnom priznanju

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi SAD želele na sastanku u Ohridu da vide priznanje da je Zajednica srpskih opština (ZSO) značajan deo odnosa između Beograda i Prištine, poručivši da će se formirati ZSO, te da je samo pitanje koliko će se to brzo desiti. Istakao je i da evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine – sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju.

Gabrijel Eskobar na konferenciji za mediji u ambasadi SAD posle dvodnevne poseti Beogradu , rekao je da mu nije namera da izaziza konfrotaciju ili da postavlja kao izazov kada o ZSO govori kao o zahtevu.

„Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu, deo je zaključaka Evropskog saveta i deo je politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti, a drugi deo je koji će model biti primenjen“, rekao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

“ Želeli bismo da jedan od tih modela služi i kao model za ZSO. U pogledu naših očekivanja ohridskog sastanka, želeli bismo da vidimo što veće učešće Srba na kosovskim izborima uključujući i njihovo učešće kao kanditata“, istakao je Eskobar.

Istakao je i da bi želeli i da vide „političke vođe iz srpske zajednice na KiM“, kao i da se nadaju da će shvatiti šta im je potrebno kako bi učestvovali u demokratskom procesu.

Eskobar je objasnio i da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju, dodajući da su njegova očekivanja da će dva lidera na sastanku u Ohridu moći da čuju jedan drugoga.

“ T reba da razgovaraju kako da se ide dalje ka potpisivanju sporazuma m d a razmišljaju kako da se prevaziđu prepreke i da sa tog sastanka izađu shvativši da će se to nastaviti dok to ne rešimo. Naša očekivanja su sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznjanju“, poručio je Eskobar.

Dodao je da je „američka pozicija da je Kosovo nezavisna zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom i da veruju da bi međusobno priznanje bilo od koristi za ceo region“.

„Što se tiče članstva Kosova u UN, mislim da bi to donelo bržu integraciju u EU ne samo Kosova i Srbije, već i celog regiona. Ciljamo procese koji će ceo region približiti Evropi“, istakao je Eskobar.

S pecijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan izjavio je i da je svrha njegove posete da radi sa političkim vođama u regionu kako bi se potražili načini na koji se može unaprediti i krenuti dalje sa predlogom evropskog sporazuma.

„Iz perskeptive SAD , smatramo da ovaj sporauzm daje jedne od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred i da stvori mirne uslove za sve ljude koji žive u regionu“, rekao je Eskobar .

Dodaje i da žele da „obe strane budu ozbiljne u traženju ovih mogućnost, da budu konstruktivne i feksibilne, da imaju viziju i iskoriste ovu priliku koja im se pruža – ne samo Evropa već i SAD i transatlantska zajednica u celini“.