Elon Musk predlaže da se istraže pozivi na bojkot

Elon Musk predlaže da se istraže pozivi na bojkot

Oko 26 nevladinih organizacija, uključujući one koje finansiraju evropske vlade i milijarder finansijer Džordž Soroš, pozvali su glavne oglašivače Tvitera da bojkotuju platformu ako Musk vrati zabranjene naloge i ukine ograničenja govora. Maskova izjavljena posvećenost slobodi govora, tvrdili su, dovešće do „dezinformacija, mržnje i uznemiravanja“.

„Preuzimanje Tvitera od strane Elona Maska dodatno će otroviti naš informacioni ekosistem i predstavljati direktnu pretnju javnoj bezbednosti, posebno među onima koji su već najugroženiji i marginalizovani“, napisale su grupe u pismu u utorak.

Pohvaleći Tviterovu politiku moderiranja sadržaja, koju su kritičari opisali kao cenzuru, liberalne organizacije su upozorile da „Mask namerava da unapredi te mere zaštite i pruži megafon ekstremistima koji trguju dezinformacijama, mržnjom i uznemiravanjem“.

„Pod maskom ’slobode govora‘, njegova vizija će ućutkati i ugroziti marginalizovane zajednice, i pokidati pohabano tkivo demokratije“, nastavili su.

Među grupama koje se protive Muskovoj viziji su Globalna mreža Black Lives Matter, Media Matters for America, Vomen’s March, Centar za suzbijanje digitalne mržnje i Access Nov.

Iza ovih grupa stoje moćni donatori. Access Nov, koji kaže da se bori protiv cenzure na internetu, ali podržava „moderaciju sadržaja“, uzeo je više od milion dolara od Soroševe Fondacije za otvoreno društvo od prošlog marta, kao i sredstva od vlada Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, i Švedska.

Media Matters for America finansiraju megadonori Demokratske partije SAD, a osnovao ga je Dejvid Brok, dugogodišnji operativac porodice Klinton koji je radio sa Sorošem na izboru demokrata. Soroš je takođe finansirao niz drugih organizacija koje su potpisale pismo.

Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) je nevladina organizacija koja podržava cenzuru sa sedištem u Velikoj Britaniji, čiji je rad u poslednje vreme bio fokusiran na lobiranje vlada i tehnoloških firmi da ograniče onlajn skeptični sadržaj vakcina. Bela kuća se oslanjala na istraživanje CCDH-a kako bi pomogla u suzbijanju takozvanih „dezinformacija“ o Covid-19.

Sam Musk je pozvao svoje pratioce na Tviteru da istraže ove „organizacije koje žele da kontrolišu vaš pristup informacijama“, izjavljujući da je „sunčeva svetlost najbolje sredstvo za dezinfekciju“.

Međutim, ovo nisu jedini moćni interesi koji alarmiraju zbog Muskove kupovine Tvitera. Suosnivač Majkrosofta i evanđelista vakcina Bil Gejts pozvao je u sredu Maska da nastavi sa politikom moderiranja platforme, posebno pominjući postove u kojima se kaže da „vakcine ubijaju ljude“.

Musk je kupio Tviter prošle nedelje za 44 milijarde dolara. Generalni direktor kompanije SpaceKs i Tesla obećali su da će platformu osloboditi neželjene pošte i naloga za botove, da će njen algoritam učiniti javnim i promovisati slobodan i otvoren govor, koji je opisao kao „temelj funkcionalne demokratije“.

Nekoliko dana nakon Maskove kupovine, Bela kuća je najavila stvaranje „Odbora za upravljanje dezinformacijama“, kojeg konzervativci i zagovornici slobode govora ismevaju kao orvelovsko „Ministarstvo istine“.