Đedović: Neophodna nova ulaganja u distributivnu mrežu kako bi bila stabilnija

Đedović: Neophodna nova ulaganja u distributivnu mrežu kako bi bila stabilnija

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ocenila je da su neophodna nova i značajna ulaganja u distributivnu mrežu kako bi bila stabilnija i otpornija i ukazala na obavezu Elektrodistribucije Srbije da u 2023. godini realizuje predviđena ulaganja i da intenzivno planira nove investicije, jer je mreža stara više od 30 godina.

Đedović je tokom posete Nacionalnom distributivnom dispečerskom centtru EPS i dispečerskim centrima Gastransa i Transportgasa, rekla da su „automatizacija srednjonaponske mreže i digitalizacija procesa“ razvojni cilj, kako bi „građani i privreda mogli da računaju na nesmetan prenos električne energije“, saopštilo je ministarstvo.

Dežurne službe u sektoru energetike na usluzi su građanima 24 sata svakog dana u godini, jer je njihov zadatak da obezbede kontinuirano snabdevanje električnom energijom i gasom, izjavila je Đedović.

Ona je navela da tokom novogodišnjih praznika nije bilo prekida u snabdevanju gasom i da se transport gasa obavlja pouzdano i kontinuirano, a da je na elektromreži „par iskakanja iz sistema, ali su kvarovi veoma brzo sanirani“.

Zahvaljujući savremenoj opremi, distriutivni centar je spreman za reagovanje u vanrednim okolnostima i brzo otkrivanje kvarova, ukazala je ministarka energetike. Đedović je naglasila kako je važno i da „na celoj dužini Balkanskog toka imamo isti kvalitet gasa, kako zbog naših građana i privrede, tako i zbog suseda, jer je Srbija i tranzitna zemlja“.