Đedović: Država će razmotriti zahteve rudara u „Resavici“

Đedović: Država će razmotriti zahteve rudara u „Resavici“

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i v. d. direktorom JP PEU „Resavica“ Sašom Spasićem o poslovanju „Resavice“ i unapređenju položaja radnika nakon jutrošnjeg štrajka rudara.

Dubravka Đedović je rekla da će Ministarstvo rudarstva i energetike i država uložiti maksimalne napore da razmotri zahteve rudara kako bi se što pre došlo do kompromisnog rešenja, navodi se u saopštenju.

U svih devet rudnika uglja sa podzemnom eksploatacijom „Resavica“ jutros je pre početka prve smene održan jednosatni štrajk upozorenja . Sindikat rudara zatražio je povećanje zarada i razgovore o statusu i budućnosti rudnika uglja sa podzemnim kopom.

U saopštenju Ministarstva se dodaje se da je Đedovićeva na sastanku izjavila da je upoznata sa hronično teškom situacijom u „Resavici“, podsetila na izuzetno velike državne subvencije, ali i ukazala na tešku situaciju u kojoj se nalazi ceo svet, pa i Srbija, kada je u pitanju energetika i u tom smislu istakla da je prioritetni zadatak da prezimimo zimu sa dovoljno energije i energenata.

„Imate moje lično i profesionalno saosećanje, jer kao dete rudara dobro znam koliko ja vaš posao težak i odgovoran. Vaši zahtevi za boljim uslovima rada i zaradama su opravdani, ali moramo zajedno da dođemo do strateških i održivih rešenja, kako bi se stvorili bolji uslovi za rad“, naglasila je Dubravka Đedović.