DS traži sankcionisanje Vučića i Vulina zbog spiskova ‘nepoželjnih u Srbiji’

DS traži sankcionisanje Vučića i Vulina zbog spiskova ‘nepoželjnih u Srbiji’

Poslanik i potpredsednik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević zatražio je danas sankcionisanje potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina zbog izjave da je on pravio spiskove onih koji „nisu dobrodošli u Srbiju“ dok je bio ministar unutrašnjih poslova i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za koga smatra da stoji iza tog spiska.

„Pošto je procedura smene predsednika Republike veoma komplikovana i zahtevna, mislim da je mnogo lakše tražiti ostavku ministra na odvikavanju od funkcije Aleksandra Vulina, ali svi treba da znaju da je on ovaj spisak uradio po neposrednom diktatu Aleksandra Vučića, šefa Rio Tinto koalicije“, rekao je Milivojević novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, Vulin je rekao da je on lično sastavljao spisak bez znanja Vučića, ali „i Vulin i svaki građanin Srbije znaju da takav spisak nije moguće napraviti bez znanja Vučića“.

Ocenio je da su taj spisak napravila „dva Aleksandra“ i da Vulinove reči treba protumačiti tako da je to lično naručio Vučić, a on samo sproveo u delo.

Naveo da je taj spisak suprotan brojnim članovima ustava Srbije o vladavini prava, slobodi mišljenja i izražavanja i slobode kretanja.

„Ustavne odredbe nisu ekskluzivno pravo samo nas građana Srbije koji ovde živimo, već i onih koji borave ovde iz drugih država“, naglasio je Milivojević.

Dodao je i da je Vulin izjavio da je lično on doneo odluku da se zabrani ulazak hrvatskoj pevačici Severini Vučković zbog izjava o protestima protiv litijuma, ali ponovo ocenio da i iza toga stoji Vučić.

„Nemojte ni gajiti nikakvu iluziju da je ministar policije Ivica Dačić pravio spisak ljudi koji treba da budu privedeni zbog antilitijumskih protesta. To je takođe uradio Aleksandar Vučić. To njihovo busanje u grudi i pokušaj da amnestiraju glavnog nalogodavca ovih aktivnosti – Aleksandra Vučića, neće ga spasiti zahteva za političkom odgovornošću“, dodao je Milivojević.

Ocenio je i da se o zaustavljanju hrvatske pevačice nisu oglasili ni Ombudsman, ni Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, ni tužilaštvo, te da zbog toga moraju da reaguju političke stranke.

Poslanik i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da zaustavljanje Severine i sve drugo što se dešava ovih dana – od spiskova do atentata, „sve ima za cilj da zaustavi strmoglavi pad rejtinga Aleksandra Vučića i pad poverenja u ovaj režim“.

„Ove teme se stavljaju u prvi plan, što je prirodno, jer su medijski atraktivne, i zasenjuju ono što smeta Aleksandru Vučiću – a to su protesti i jedna vrsta početka pobune protiv iskopavanja litijuma u Srbiji“, smatra Lutovac.