Drecun: Opstanak Severne Makedonije i Crne Gore brani se na KiM

Drecun: Opstanak Severne Makedonije i Crne Gore brani se na KiM

I gotovo nedelju dana od posete Aljbina Kurtija Skoplju i Tetovu, uz isticanje simbola Velike Albanije, izostaju osude međunarodne zajednice. Predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovana Drecuna to ne čudi i ističe da problem nisu samo Kurtijevi stavovi, već to što uveliko radi na realizaciji koncepta “Velike Albanije“.

Američki ambasador u Beogradu rekao je da Kurtijeva poseta Skoplju i Tetovu uz isticanje simbola Velike Albanije nije pitanje za njega , dok ambasador u Prištini poziva na dijalog i osnivanje ZSO, tvrdeći da Sjedinjene Države ne podržavaju ni „Veliku Albaniju“ ni „Veliku Srbiju“ , kao ni prekrajanje državnih granica na Balkanu.

Najjače reakcije stigle su iz Srbije i Severne Makedonije , a predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun navodi da je rukovodstvo u Skoplju bilo naterano da reaguje jer je reč o nečemu što izlazi iz okvira uobičajenih provokacija i prelazi u koncept realizacije nečega što je problem za region.

„Teritorijalni integritet i opstanak Severne Makedonije i Crne Gore brani se na KiM. Onaj ko ne razume da je zalaganje za nezavisnost otvaranje puta ka realizovanju koncepta ‘Velike Albanije‘ ili ne sme da izrazi ono što je očigledno svima ili je u velikoj zabludi“, rekao je Drecun.

Na delu je, ističe, „reanimacija fašističke ‘Velike Albanije'“. Problem nisu samo stavovi Aljbina Kurtija, već to što je na delu realizacija tog koncepta, poručuje Drecun.

Celo gostovanje Milovana Drecuna možete pogledati u videu na početku teksta.