Dr Milić: O predsedničkim izborima ne razmišljam, ProGlas nam je najbliži

Dr Milić: O predsedničkim izborima ne razmišljam, ProGlas nam je najbliži

O predsednickim izborima ne razmišljam. Naš fokus su republički parlamentarni izbori, kaže dr Dragan Milić, osnivač istoimene niške grupe građana i od nedavno nacionalnog Pokreta za decentralizaciju Srbije (PODES), koji se u delu javnosti pominje i kao jedan od potencijalnih kandidata opozicije na sledećim predsedničkim izborima.

Prema ovakvim projekcijama, dr Milića za takvu kandidaturu preporučuje uspeh na niškim lokalnim izborima u junu ove godine, mogućnost da za njega glasa i deo biračkog tela Srpske napredne stranke, pa i „lekarska elokventost koju narod razume“, prenosi Danas.

Uprkos tome, kao i spekulacijama da bi predsednički izbori mogli biti navodni Milićev cilj, on je nedavno formirao PODES, koji bi trebalo da okupi „sve grupe građana i pokrete u Srbiji“, i najavio izlazak na republičke parlamentarne izbore.

Prema njegovim rečima, upravo je osnivanje Pokreta jedan od bitnih razloga što je ovih dana odborničku grupu njegove GG, koja u Skupštini grada ima 16 od ukupno 61 odbornika, napustilo dvoje odbornika.

On je prethodno govorio da je njegov prioritet da bude lekar, odnosno kardiohirurg, na niškoj Klinici za kardiohirurgiju, gde je i direktor, zbog čega između ostalog nije želeo da bude kandidat svoje GG za gradonačelnika Niša.

„Pokret za decentralizaciju Srbije je već osnovan i registrovan. Uskoro ćemo upoznati javnost sa programom koji može da se definise formulom 3D: decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija. Već imamo dogovore sa brojnim lokalnim grupama građana i pokretima u čitavoj Srbiji“, kaže.

Ukoliko bude prevremenih republičkih izbora, a ne onih redovnih, 2027, hoće li Pokret biti spreman?

„Svakako hoće“.

Imate li nameru da budete predsednik Pokreta?

„Članovi- osnivači Pokreta su na osnivačkoj skupštini predložili mene za predsednika PODES-a. I prihvatio sam“.

Kako ćete u tom slučaju pomiriti svoju profesiju i funkciju direktora na klinici sa takvom političkom funkcijom koja će biti zahtevna?

„Sve je stvar u organizaciji. Baš kao i na klinici. Dobrom organizacijom sa adekvatnim i sposobnim saradnicima sve se može postići. Naš stav je i da najsposobniji dobiju šansu a ne najposlušniji. Meritokratija a ne partokratija“.

Da li je osnivanje Pokreta dogovoreno ili usaglašeno sa ProGlasom (o čemu takođe postoje spekulacije)?

„PODES je autohtona i samostalna organizacija čije osnivanje se nije usaglašavalo ni sa kim, pa ni sa ProGlasom. Sa druge strane ProGlas je svakako nama kao pokretu najbliži, jer nema stranačku strukturu i u njima vidimo ozbiljne partnere za političko delovanje. Promene u Srbiji su nemoguće bez učešca srpske inteligencije. Samo ostvareni ljudi u svojim profesijama mogu biti nosioci promena. U suprotnom je sve već viđeno i neće dati rezultate“.

Hoće li će odlazak dva odbornika iz Vaše grupe građana oslabiti i destabilizovati i nju i opoziciju u Nišu?

„Neće. Opozicioni pokret u Nišu je značajno ojačao i u gradu i na jugu Srbije. Nakon 2. juna građani Niša su videli da su promene moguće čak i pod nefer uslovima. U gradskoj opštini Medijana, gde je opozicija pobedila, preduzetim merama smo pokazali kako izgleda i koliko je odgovorna nova vlast. Ukinute su izmišljene političke funkcije, paušali, dnevnice za odbornike i nadoknade po dva osnove, kafanski računi, nabavke za bife, službeno vozilo, mobilni telefoni… Pomažu se osobe sa invaliditetom, socijalni slucajevi, deca i omladina. Bahatost više nije mera političkog bitisanja na Medijani“.

U niškoj Skupštini grada, inače, četiri opozicione liste imaju 30 odbornika, isto koliko i koalicija oko SNS, koja je ipak uspela da formira vlast zahvaljujući jednom odborniku Ruske stranke. Opozicija je podnela niz progovora Gradskoj izbornoj komisiji i žalbi Višem sudu, tvrdeći da je pobedila a izbori „pokradeni“, ali su svi odbijeni ili odbačeni.

U Medijani, koja je jedina opoziciona opština u Srbiji, tri opozicione liste osvojile su 16 odborničkih mandata, od kojih GG „Dr Dragan Milić“ osam, dok je koalicija oko SNS dobila 11 mandata.