Đukić Dejanović: Neophodno da prosvetni radnici imaju veće plate

Đukić Dejanović: Neophodno da prosvetni radnici imaju veće plate

Prioritet Ministarstva prosvete biće da školska godina počne u uslovima koji su bezbednosno dobri za sve, a potom će se raditi na izmenama školskih programa, rekla je nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović nakon otvaranja obuke nastavnika koji idu u inostranstvo.

“Pošto počinje škosla godina, učenici, nastavnici, roditelji, očekuju da se vaspitanje i obrazovanje odvija u uslovima koji su bezbednosno u redu i najveću pažnju sam posvetila tome”, rekla je Đukić Dejanović.

Jedan od bitnih planova je izmena silabusa i mora se posvetiti svim nivoima obrazovanja, te ne navela da posebnu pažnju treba posvetiti visokom obrazovanju, kako bi sadržaji bili u skladu sa tržištem rada, i kako je navela, menjaće se iz godine u godinu, ako za to bude potrebe.

Dodala je da su u toku izmene zakona o osnovnoškolskom obrazovanju.

“Izmene predviđaju da obrazovanje vaspitanje budu značajnija komponenta nego do sada, silabusi će obuhvatiti veći obim znanja iz domena mentalnog i reproduktivnog zdravlja. Ponašanje bi trebalo da budeo cenjivano numerisanom ocenom ,deca su inače motivisana da imaju dobar prosek za srednju školu i to je jedna mera koju predviđaju izmene koje će biti na dnevnom redu u oktobru”, rekla je Đukić Dejanović.

Navela je da se, kada je u pitanju predškolsko obrazovanje, mora raditi na boljoj komunikaciji dece, roditelja i vaspitača.

“U tom trouglu moramo biti svesni da je dete ogledalo kombinacija onoga što prima od odraslih i ne moramo praviti zid između onoga što dete dobija u školi i od kuće”, ocenila je Đukić Dejanović.

Dodala je da se mora raditi na podizanju ugleda prosvetnih radnika, da je neophodno da imaju i veće plate.

“Od profesora i nastavnika se očekuje da budu neko kome se dive, sistem vrednosti se promenio, a pošto smo ga svi urušavali, sada zajedno moramo i da ga vratimo na očekivani nivo”, rekla je nova ministarka prosvete.