Đedović: Srbija će od početka izložbe Ekspo uložiti u energetski sektor više nego ikada ranije

Đedović: Srbija će od početka izložbe Ekspo uložiti u energetski sektor više nego ikada ranije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će Srbija do početka izložbe Ekspo 2027 uložiti u energetski sektor više nego ikada ranije i da će do tada biti završena gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija-Mađarska i vetropark Kostolac, saopšteno je iz njenog kabineta.

Đedović Handanović je na sastanku sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom rekla napomenula da je u toku rad na tehničkoj dokumentaciji RHE Bistrica i Đerdap 3.

Istakla je da je RHE Bistrica ključan energetski objekat za snabdevanje električnom energijom u budućnosti i navela da je procena da će izgradnja ovog postrojenja koštati više od milijardu evra.

Đedović Handanović je navela da je Japanska međunarodna organizacija za saradnju zainteresovana da finansira taj projekat, i da brojne japanske kompanije imaju znanje i najsavremeniju tehnologiju za takva postrojenja.

Imamura je istakao da su odnosi dve zemlje kvalitetni i podržao novi investicioni plan Srbije koji treba da omogući razvoj privrede, modernizaciju i tranziciju ka zelenoj ekonomiji, u čemu Japan može da da značajan doprinos.

Dodao je da je zadovoljan što postoji zainteresovanost obe strane za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica i drugim energetskim projektima.

Imamura je rekao da su japanske kompanije spremne da podele znanje i iskustvo sa srpskim energetskim kompanijama u izgradnji novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, balansiranju i skladištenju energije.