Đedović potpisala Memorandum o strateškoj saradnji u energetici sa Kinezima

Đedović potpisala Memorandum o strateškoj saradnji u energetici sa Kinezima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i China Energy International Group o strateškoj saradnji u sektoru energetike i tom prilikom istakla da će ova saradnja omogućiti da se putem novih tehnologija dođe do većih kapaciteta za skladištenje energije.

„Znamo koliko je to bitno u današnjem svetu, koliko pokušavamo više obnovljivih izvora energije da dobijemo na našoj mreži i u tom kontekstu smo se obavezali da do 2030. gotovo svaki drugi megavat bude iz obnovljivih izvora energije, ali nam je za to izuzetno važno skladištenje energije“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka ističe da kineske kompanije imaju razvijenu metodologiju i tehnologiju kada je u pitanju komprimovani vazduh.

„Ta tehnologija skladištenja energije bila je aktuelna i pre deset godina, ali se smatrala nedovoljno razvijenom. Takva skladišta sada postoje u Velikoj Britaniji, a izgradile su ih kineske kompanije i ovo je mogućnost da takvu tehnologiji dovedemo u Srbiju“, rekla je Đedović Handanović.