Danski ministar odbrane otpustio ključnog člana osoblja nakon kupovine oružja od Izraela

Danski ministar odbrane otpustio ključnog člana osoblja nakon kupovine oružja od Izraela

Danski ministar odbrane Džejkob Eleman-Jensen smenio je u petak stalnog državnog sekretara svog ministarstva nakon kritika zbog rukovanja nabavkom artiljerijskog oružja od Izraela.

Danska je u januaru pristala da kupi artiljerijske sisteme od izraelske kompanije Elbit Sistems (ESLT.TA) u vrednosti od 1,74 milijarde danskih kruna (256 miliona dolara) nakon što je donirala veliki deo sopstvenih sistema naoružanja Ukrajini.

Uoči dogovora, ministarstvo je požurilo parlamentarni odbor za finansije da odobri kupovinu, rekavši da će ponuda kompanije isteći krajem meseca. Ali ministarstvo je ranije ove nedelje priznalo da je Elbitova ponuda istekla tek krajem juna.

Ellemann-Jensen se ranije ove sedmice izvinio zbog svog vođenja slučaja i rekao da nije namerno dao netačne informacije parlamentu.

Ali sazvao je sastanak sa poslanicima u petak i rekao im da je saznao da u informacijama koje je saopštio parlamentu ranije ove nedelje nedostaju važni detalji.

„Ukupna je ocena da bliska saradnja sa poverenjem koja je potrebna između ministra i stalnog sekretara više nije moguća, posebno u svetlu velikih i važnih zadataka koji stoje pred oružanim snagama“, rekla je Eleman-Jensen novinarima posle sastanka. .

Danska, članica NATO-a, obećala je da će povećati potrošnju za odbranu na 2% BDP-a i rekla da će potrošiti 143 milijarde kruna na odbranu u narednih 10 godina.

U januaru je finansijskom komitetu takođe rečeno da će drugi proizvođači oružja, uključujući francuski Nekster sistems i južnokorejski Hanvha Sistems, imati duže vreme isporuke od godinu dana koje nudi Elbit Sistems.

Međutim, kompanija Nekter Sistems je krajem januara saopštila da bi mogla da isporuči novo oružje Danskoj krajem 2023. godine, i negirala je da je danskom ministarstvu odbrane rekla da bi kompanija mogla da isporuči tek nakon dve godine.