Danas ističe rok za raspisivanje Beogradskih izbora

Danas ističe rok za raspisivanje Beogradskih izbora

Danas ističe zakonski rok u kom predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić treba da raspiše beogradske izbore.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i članu 87. stav drugi, izbori za bilo koju jedinicu lokalne samouprave moraju biti raspisani u roku od mesec dana, ukoliko nije došlo do konstituisanja Skupštine opštine ili grada.

“Predsednik Narodne skupštine je dužan da odluku o raspisivanju novih izbora za skupštinu jedinice lokalne samouprave donese u roku od mesec dana, od dana kad je trebalo sprovesti izbore, odnosno konstituisati skupštinu jedinice lokalne samouprave”, navodi se u toj odredbi zakona.

Skupština grada Beograda trebalo je da bude konstituisana 3. marta, ali kako Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije nisu uspele da obezbede većinu, od tada teče rok, što znači da je poslednji datum za raspisivanje izbora danas, 3. aprila.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, koja treba da raspiše izbore, najavila je još pre više od 10 dana da će do 3. aprila raspisati izbore za 2. jun, a to je ponovila i u ponedeljak nakon pregovora vlasti i opozicije.

Podsećamo, prvobitne najave koje su dolazile iz vlasti jesu da će beogradski izbori biti održani 28. aprila. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 10. marta obavestio je javnost da će izbori biti ipak 2. juna, na njegovu molbu iako su svi ljudi iz SNS-a bili protiv toga.