Danas: Državna sekretarka nije tražila saglasnost Agencije pri zapošljavanju

Danas: Državna sekretarka nije tražila saglasnost Agencije pri zapošljavanju

Doskorašnja državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Jovanka Atanacković nije tražila saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije za zasnivanje poslovne saradnje sa kompanijom koja se bavi zelenom energijom, što je sukob interesa, piše Danas.

Ona je 26. oktobra prošle godine napustila javnu funkciju državnog sekretara, na koju je došla u novembru 2020, da bi se mesec dana kasnije zaposlila u kompaniji CWP Global, poznatoj ranije i kao Kontinental vind partners.

Ta kompanija je razvila do sada najveću vetroelektranu u Srbiji „Čibuk 1“ od 158 megavata i planira da naredne tri godine investira 500 miliona evra u 500 megavata iz obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.

Agencija za sprečavanje korupcije, kako piše portal Danas, u pisanom odgovoru potvrdila je da je prema Zakonu o sprečavanju korupcije propisano je da dve godine po prestanku javne funkcije ne može bez saglasnosti Agencije biti zasnovan drugi radni odnos.

„Lice ne može da zasnuje radni odnos, odnosno poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom organizacijom koji imaju poslovni odnos sa organom javne vlasti u kojem je javni funkcioner vršio javnu funkciju. Proverom službene evidencije utvrđeno da Jovanka Atanacković nije tražila saglasnost Agencije za zasnivanje poslovne saradnje sa kompanijom CWP“, navela je Agencija u pisanom odgovoru portalu.

Iz Agencije su istakli da će pokrenuti postupak provere da li postoji povreda odredaba Zakona o sprečavanju korupcije protiv bivše državne sekretarke.

Atanasković je u pisanom odgovoru Danasu navela da je obavestila Agenciju o novom zaposlenju i da nema obavezu da traži saglasnost, jer kompanija nije imala nikakav poslovni odnos sa Ministarstvom rudarstva i energetike (MRE) niti sa Vladom Srbije, niti takav poslovni odnos ima sada.

„WPR Services doo Beograd-Vračar, niti bilo koje drugo povezano lice čiji je osnivač CWP Europe, nije nikada bilo član ni jedne radne grupe u kojoj sam ja bila član ili rukovodilac. Radne grupe za izradu zakona i podzakonskih akata su brojale preko 50 članova, a privredna društva koja se bave obnovljivim izvorima energije su bila predstavljena preko privrednih udruženja“, napisala je Atanasković.

Ona je takođe rekla da kompanija u kojoj je trenutno zaposlena nije ishodovala od MRE nikakv akt, odnosno rešenje, saglasnost ili dozvolu, kao i da je rad na zakonima u oblasti obnovljive energije završen pre dve godine.

Kako piše Danas, Kontinental vind partners koja u Srbiji posluje od 2009. godine, 2015. godine započela je gradnju vetroelektrane „Čibuk 1“ koja je stavljena u pogon 2019. godine.

Prethodno je toj kompaniji trebalo pet godina da dobije dozvolu od MRE, a onda je 2013. kompanija dobila dozvolu, nakon čega je ona bila povučena 2014. zbog tumačenja zakona, „ali je posle samo desetak dana dozvola ponovo izdata“.

Za tu vetroelektranu vezuje se i događaj iz 2015. godine kada je u javnost dospeo transkript razgovora koji su godinu dana ranije vodili tadašnji predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i Lidija Udovički koja je bila kantri menadžer CWP za Srbiju, kada je ona rekla da je tadašnji direktor EMS-a Nikola Petrović tražio novac da priključi vetroelektranu na mrežu.

Direktorka Kontinental vindsa tada je bila današnja premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kompanija CWP je „Čibuk“ razvijala u partnerstvu sa Masdar fondom iz Abu Dabija, a svoj udeo od 40 odsto je prodala 2017. godine, finskoj kompaniji Taleri (30 odsto) i nemačkom investicionom fondu DEG (10 odsto).

U 2021. godini vlasnik 30 odsto koji su pripadali Taleriju, postala je holandska kompanija Tesla wind.