Dačić u Kirgistanu: Rekli su da nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova

Dačić u Kirgistanu: Rekli su da nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otpočeo je posetu Centralnoj Aziji, prvu bilateralnu posetu šefa diplomatije Srbije ovom regionu nakon nekoliko decenija, tokom koje će posetiti Kirgisku Republiku, Republiku Uzbekistan i Republiku Tadžikistan.

„Ovo je prva u istoriji poseta ministra spoljnih poslova Srbije Kirgistanu,“ izjavio je ministar Dačić u Biškeku nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima Kirgiske Republike, dodavši da smatra da su njegovi razgovori sa ministrom inostranih poslova Ženbekom Kulubajevim i predsednikom Sadirom Žaparovim bili veoma korisni i da će predstavljati značajan doprinos daljem razvoju naše saradnje.

Kirgiska strana je veoma zainteresovana i za razvoj saradnje u oblastiodbranei vojne industrije, zatim u oblasti obrazovanja, kulture i nauke.

Ministar je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića kirgiskom predsedniku Žaparovu, kao i njegov poziv da poseti Srbiju, najavljujući ujedno i da će kirgiski ministar inostranih poslova Kulubajev posetiti našu zemlju do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministar je posebno istakao značaj jačanja prisustva Srbije u regionu Centralne Azije u čemu ključnu ulogu igra upravo sveobuhvatno jačanje bilateralnih odnosa sa državama regiona.