Dačić: Milutinović obavljao najvažnije državne funkcije u jednom od najtežih perioda u istoriji Srbije

Dačić: Milutinović obavljao najvažnije državne funkcije u jednom od najtežih perioda u istoriji Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, koji je preminuo ranije danas u 81. godini, obavljao najvažnije državne funkcije u jednom od najtežih perioda u istoriji Srbije.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare povodom smrti Milana Milutinovića rekao da je Milutinović obavljao najvažnije državne funkcije u periodu koji je obeležen teškim pregovorima i ulitmatumima sa kojima je Srbija bila suočena kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Dačić je podsetio da je Milutinović predvodio pregovaračke timove koji su pokušavali više puta da razgovaraju sa kosovskim Albancima, ali bez ikakvih rezultata.

„Sa druge strane, predvodio je našu delegaciju i na poznatoj konferenciji u Rambujeu, kada smo bili suočeni sa ultimatumima vezanim za budućnost Srbije i Kosova i Metohije. Naravno, do poslednjeg trenutka je bio uverenja da je Srbija sve učinila da bi se došlo do mira i da je konferencija u Rambujeu ustvari poslužila samo kao alibi da se započne sa bombardovanje m Srbije i ostvarivanje m projekta nezavisnog Kosova“, istakao je Dačić.

Naglasio je i da je Milutinović, kao potpredsednik Socijalističke partije Srbije u vreme kada je Slobodan Milošević bio predsednik, svakako jedan od poslednjih svedoka i učesnika svih važnih događaja iz tog perioda.

„Imajući u vidu sve to, siguran sam da će u narednom periodu tek biti reči o svemu onome što se dešavalo u tim ključnim godinama za istoriju Srbije i tadašnje SR Jugoslavije“, rekao je Dačić.

Istakao je da je Milutinović bio jedan od najobrazovanijih ljudi, sa najvišim nivoom međunarodnih veza u to vreme, zbog čega će, kako kaže, biti zamimljivo ukoliko je ostavio pisane tragove o kontaktima sa najvećim slilama u vreme pre i tokom bombardovanja Srbije.

Dačić je saopštio da je porodici Milana Milutinovića izrazio saučešće u ime Ministarstva spoljnih poslova i u ime Socijalističke partije Srbije.

O datumu i mestu komemoracije i sahrane, javnost će biti obaveštena u narednim danima.