Dačić: Glasaćemo za izveštaj, ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova

Dačić: Glasaćemo za izveštaj, ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova

Predsednik Socijalističke partije Srbije izjavio je u Skupštini Srbije da njegova poslanička grupa podržava sve što je njegova stranka „uradila sa Aleksandrom Vučićem u prethodnih 10 godina“. „Siguran sam da politika koja vodi ovu vlast neće izaći izvan onih postavki koje je Skupština Srbije 2013. godine podvukla, a to je da ni u kom slučaju, ni formalno ni neformalno ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova“, kazao je Dačić.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine, Dačić se obratio u ime poslaničke grupe SPS-a.

„Decenijama unazad u Skupštini se usvajaju različite rezolucije i deklaracije koje se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Na žalost, mnogi dokumenti koji postoje, pa čak i Rezolucija 1244, kojom je okončan rat, ona se smatra da praktično ne važi u tom političko-pravnom poretku na KiM, što je direktno suprotno međunarodnom pravu“, rekao je Dačić.

Dačić podseća da je na početku pregovora u Briselu, on bio taj koji je vodio razgovore.

„Kasnije je Vučić nastavio. Mislim da smo imali jedinstven pristup koji je omugućavao da Srbija ne dođe u još težu poziciju a da istovremeno štitimo naše interese. Siguran sam da politika koja vodi ovu vlast svakako neće izaći izvan onih postavki koje je Skupština 2013. godine podvukla, a to je da ni u kom slučaju, ni formalno ni neformalno, ne dolazi u obzir priznanje nezavisnosti Kosova“, naglasio je Dačić.

Naglašava da svi „treba da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo“.

Kaže i da dijalog s Prištinom mora da se nastavi.

„Dijalog moramo da nastavimo, jer drugi način za rešavanje pitanja Kosova ne postoji. Postoji rat, ali nisam siguran ko bi zaista u tom ratu učestvovao. Želim da kažem da osuđujem sve koji govore da je na KiM problem ljudskih prava i sloboda. Ne, uvek je problem bio separatizam i stvaranje ‘velike Albanije’“, izjavio je lider SPS-a.

Kako je rekao, u nekim pitanjima ne možete nazad, kao na primer, da se pregovori prebace nazad u okvir UN-a.