Čović: Ne znam ko bi mogao da potpiše prihvatanje nezavisnosti Kosova

Čović: Ne znam ko bi mogao da potpiše prihvatanje nezavisnosti Kosova

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je da ne zna ko je taj ko bi ispred srpske politike mogao da potpiše prihvatanje nezavisnosti Kosova ili prihvatanje realnosti, kako to sada kažu. Očekuje da će na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom biti reči o predlogu Šolca i Makrona za KiM.

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović rekao je da je Srbija jasno rekla šta su njene crvene granice – Ustav naše zemlje i Rezolucija 1244, prenosi RTS .

„Međutim u svetu gde je međunarodno pravo zgaženo, a mi smo prvi slučaj kada je to urađeno 1999. godine, ništa ne može da bude garancija. Neprekidno vrše pritisak, neprincipijalan pritisak“, napomenuo je Čović.

Prema njegovim rečima, stalno ohrabruju funkcionere da budu hrabri, da donesu hrabre odluke za koje će vas oni tapšati po ramenu, a takve odluke su protiv nacionalnih i državnih interesa.

„Dobro je što je Srbija rekla šta su njena ograničenja. Lajčak dolazi da nastavi kompletak scenario koji je i vremenski definisan u naredne dve godine, što se poklapa sa mandatom američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je jedan od tvoraca svega onoga što se nama dogodilo“, naglasio je Čović.

Istakao je da moramo da se držimo čvrsto, nažalost tražiće sve vrste pukotina.

Na postavljeno pitanje da li će sa Lajčakom biti reči o predlogu Šolca i Makrona, Čović je rekao da će se o tome sigurno razgovarati.

„Poštujem ono što je rekao Šolc u Beogradu jer je bio iskren, kada je rekao da nema ulaska Srbije u EU dok ne prizna nezavisnost KiM. Imate novu igru rečima. Nema ništa od priznanje, a nova reč je prihvatanje, prihvatite realnost. Što maltene dođe na isto“, rekao je Čović.

Dodaje da će Lajčak raditi na tom predlogu Šolca i Makrona, koji je u domenu „nepristojne ponude“.

Govoreći o ekonomiji, kaže da Srbija daje odlične subvencije, dobre cene gasa i struje i da zato dolaze investitori.

„Kada su u pitanju davanja EU, mi smo zahvalni na tome, ali kada bi izračunali kako nama nikada nije otplaćena ratna odšteta za ono što su nam porušili 1999. godine“, kaže Čović.

Uvođenje viza je jedna od pretnji, ali ne može da kaže da li je realna.

Govoreći o registarskim tablicama, kaže da je to smišljena provokacija da bi se izazvale tenzije između Beograda i Prištine, ali Kurti ne radi ništa sam, kao što ni Plenković ne radi ništa sam – to se dogovara u Briselu.

„Mislim da možemo da izdržimo i rukovodstvo mora da se drži Ustava naše zemlje“, rekao je Čović i dodao da se sve treba povezivati i sa izborima koji će se događati u Americi.

Napomenuo je da smo prema izveštajima o vladavini prava mnogo ispod Ukrajine i čak smo ispod KiM, što je prema njegovom mišljenju, „prosto neverovatno“.

„Ne kažem ja da je vladavina prava idealna kod nas. Izveštaj će biti objavljen 24. ili 27 oktobra i to su vidovi pritiska koji će se vršiti“, napomenuo je Čović i dodao da su pred nama izazovna vremena.

Zaključio je da ne zna ko je taj ko bi ispred srpske politike mogao da potpiše prihvatanje nezavisnosti Kosova ili prihvatanje realnosti, kako to sada kažu.