Cipras: Ukoliko se EU ne proširi na Zapadni Balkan, to će imati ozbiljne posledice

Cipras: Ukoliko se EU ne proširi na Zapadni Balkan, to će imati ozbiljne posledice

Ukoliko se Evropska unija ne proširi na Zapadni Balkan, neće moći da se suoči sa izazovom da ostane relevanti faktor odlučivanja i to će imati ozbiljne posledice, izjavio je predsedavajući Potkomiteta za Zapadni Balkan Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Aleksis Cipras na otvaranju sednice Potkomiteta.

Cipras je rekao da se to telo po prvi put sastaje na Zapadnom Balkanu i da se nada da će moći da se održi još sastanaka Potkomiteta u različitim gradovima regiona.

On je ocenio da će, ukoliko saradnja EU sa Zapadnim Balkanom ne bude uspešna, posledice po stabilnost EU biti ozbiljne.

Cipras je naglasio da je trenutno period kriza usled ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku, te da je neophodno obezbediti stabilnost.

Međunarodna zajednica danas, dodao je Cipras, mora da bude iskrenija nego što je bila u prethodnih 30 godina, ali i Zapad mora da preispita svoje greške koje je pravo – posebno po pitanju vojnih intervencija.

„Terorizmu mora stati na put, ali ubijanje hiljada civila u cilju suprotstavljanja terorizmu nije način, a to se dešava na Bliskom Istoku“, naglasio je Cipras.

Prema njegovom viđenju, važno je da Evropa usmeri svoje resurse na dijalog i iskoristi sve kapacitete koje ima kako bi obezbedila da se rat u Ukrajini zaustavi.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić da istakla je da se trenutno suočavamo sa izazovima u regionalnom razvoju, saradnji i bezbednosnim izazovima na putu ka EU.

Ona je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za stabilnost i napredak regona Zapadnog Balkana i da to nisu prazne reči i političke floskule.

Brnabić je ocenila da bez sigurnog, stabilnog, dobro povezanog i ekonomski prosperitetnog regiona u kome mladi ljudi žele da ostanu da žive i rade nema ekonomski jake zemlje.

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan je korporativno mali region i ukoliko nismo ujedinjeni ne može biti ni jak ni stabilan, a ni uspešan ukoliko ujedinjeni nismo ekonomski prosperitetni.

„Zato je pored EU integracija koje su prvi prijoritet naše spoljne politike, regionalno povezivanje i saradnja je jedan od ključnih prioriteta Srbije“, dodala je Brnabić.

Ona je najavila da će se danas, u okviru prve sesije, baviti bezbednosnim izazovima i zato je važno prepoznati istorijski kontekst koji oblikuje region zapadnog Balkana.

„Srbija veruje da se prava bezbednost i predvidivost može postići samo uz poštovanje Međunarodnog prava i poštovanjem Povelje Ujedinjenih nacija kao i uravnoteženim pristupom regionalnoj dinamici“, obrazložila je Brnabić.

Svi se moramo angažovati u dijalogu koji se ne povlači pred teškim pitanjma, rekla je Brnabić, ističući da je neophodno težiti pravim rešenjima.

Brnabić je rekla da bez ekonomske i saranje u oblasti energetike region ne može napredovati i da je to pokazatelj koliko su budućnosti zemalja regiona ispreplitane.

Ona je, govoreći o evrointegracijama, istakla da Srbija ostaje u potpunosti posvećena tom putu.

„Mi ćemo nastaviti kao Skupština kao najveći zakonodavni organ da implementiramo reforme sa prioritetom na reformama vladavine prava. Uvek ćemo nastaviti da se bavimo nacionalnim interesima i očekujemo od svih poštovanje našeg suvereniteta na isti način na koji mi principialno poštujemo integitet svih drugih jer je reč o međunarodnom pravu koje mora podjednako važiti za sve“, zaključila je Brnabić.