Centeno kaže da ga je odlazeći premijer Portugala samo pozvao da razmisli o premijerskoj funkciji

Centeno kaže da ga je odlazeći premijer Portugala samo pozvao da razmisli o premijerskoj funkciji

Guverner Banke Portugala Mario Senteno, koji je na udaru opozicije zbog poziva odlazećeg premijera da ga zameni na mestu premijera, rekao je u ponedeljak da nikada nije prihvatio ponudu, već je samo zamoljen da razmisli o tome.

Portugalske opozicione stranke u petak su tvrdile da je takav poziv kompromitovao političku nezavisnost guvernera centralne banke. Očekuje se da će se etički komitet Banke Portugala sastati u ponedeljak kako bi ocenio njegovo ponašanje.

Premijer Antonio Kosta podneo je ostavku u utorak zbog istrage o navodnim nezakonitostima u upravljanju projektima litijuma i vodonika od strane njegove vlade i velikim data centrom. Kosta negira da je počinio prekršaj.

Kosta je u četvrtak rekao predsedniku Marselu Rebelu de Souzi da je njegova Socijalistička partija (PS) umesto izbora predložila imenovanje Centena, uglednog kreatora politike Evropske centralne banke i bivšeg ministra finansija u Kostininoj administraciji, za premijera.

Kosta je rekao da je predsednik bio upoznat sa pozivom i podržao ga, ali je na kraju odbio predlog i umesto toga raspisao vanredne izbore za 10. mart.

Rebelo de Sousa je u ponedeljak negirao da je odobrio takav plan, ili da je „pozvao bilo koga, odnosno guvernera Banke Portugala, da vodi vladu“, ili da je „ovlastio bilo koga da kontaktira bilo koga u tu svrhu“.

Centeno je u izjavi od ponedeljka rekao da je poziv rezultat razgovora Koste sa Rebelom de Souzom, ali je „nedvosmisleno” da ga predsednik nije pozvao, dodajući da sam „pristao da razmislim o vršenju državljanstva”.

„Nikada nije bilo prihvatanja posla, već samo dogovora da se nastavi razmišljanje i finalizira u zavisnosti od odluke koju će predsednik doneti“, rekao je Centeno.

Centeno je najavio odlazak iz ministarstva finansija u junu 2020, tokom Kostinog drugog mandata, a mesec dana kasnije nominovan je za čelo banke.

Portparol ECB je rekao da će Etički komitet te vlasti biti obavešten o ishodu revizije komiteta Banke Portugala, bez davanja dodatnih detalja.

Nekoliko bivših ministara finansija vlada EU sedi u Upravnom savetu ECB, a jedan od njegovih članova, Oli Ren, takođe bivši ministar finansija, ranije ove godine pridružio se predsedničkoj trci u Finskoj, za koju će koristiti odsustvo.