Čačanska opozicija traži poništavanje skupštinske odluke o potvrdi odborničkih mandata

Čačanska opozicija traži poništavanje skupštinske odluke o potvrdi odborničkih mandata

Opoziciona Grupa građana (GG) u Skupštini Čačka „Ivan V. Ćalović – Istna i čast“ podnela je žalbu Višem sudu protiv skupštinske odluke o potvrđivanju odborničkih mandata, koju ocenjuje kao „netačnu“ i „nezakonitu“ i traže da se ona poništi.

Nosilac izborne liste GG i odbornik u lokalnoj Skupštini Ivan Ćalović rekao je na konferenciji za novinare da je konstitutivna sednica čačanske Skupštine, koja je održana 16. avgusta i na kojoj su potvrđeni odbornički mandati, bila nezakonita.

On je dodao da je najstariji odbornik u Skupštini Čačka, sa izborne liste GG, Vitomir Ćalović, koji je predsedavao, sednicu prekinuo odmah na početku jer je sednica bila zakazana suprotno važećim propisima i nije prisustvovao sekretar Skupštine iz prethodnog saziva, koji po skupštinskom Poslovniku pomaže predsedavajućem u radu.

„Srpska napredna stranka (SNS) je izvršila puč i nastavila sednicu u 18 časova i njom je predsedavao četvrti najstariji odbornik Boro Vasiljević, a ne odbornik Ćalović koji je otvorio sednicu i sve vreme bio prisutan u sali i koji je jedini i mogao da je nastavi“, rekao je Ivan Ćalović, koji je po profesiji advokat.

On je ocenio da je nastavak konstitutivne sednice bio „nezakonit“, kao i dodeljivanje odborničkih mandata koje je potpisao odbornik Vasiljević koji „nije po važećim pravilima trebalo da predsedava sednicom“.

Na lokalnim izborima u Čačku koalicija okupljena oko SNS je osvojila 41 odbornički mandat, a opozicione liste ukupno 34 mandata.

Lokalna vlast formirana je dva i po meseca od završetka lokalnih izbora jer je opozicija podnela više desetina tužbi Višem sudu kojima je osporavala rezultate izbora, tvrdeći da su oni pokradeni i da je u toku izbora na brojnim biračkim mestim bilo nepravilnosti.