Burno u novosadskoj Skupštini: Opozicija i vlast paralelno održavaju zasedanja

Burno u novosadskoj Skupštini: Opozicija i vlast paralelno održavaju zasedanja

Redovna sednica Skupštine Novog Sada, najavljena za 10 časova, nije počela u zakazano vreme zbog međusobne blokade opozicionih i odbornika vlasti. Opozicione odborničke grupe su uoči redovne sednice gradske skupštine zakazale vanrednu sednicu o pitanju vodosnabdevanja, ali ona nije počela zbog opstrukcije vlasti.

Sednica koju je sazvala opozicija bila je zakazana za 9.30 časova, ali je vladajuća koalicija ranije ušla u salu kako bi je zauzela.

Nešto posle 9.30 opozicioni poslanici došli su u salu, ali predsednica Skupštine Novog Sada Dina Vučinić, koja je sa odbornicima većine već bila u sali, odbila je da ustupi mesto predsedavajućeg Maji Mrnuštik iz LSV-Vojvođani, koja je određena da vodi vanrednu sednicu. Dina Vučinić je rekla da vanredna sednica nije zakazana, dok opozicija tvrdi da je sve urađeno u skladu sa Poslovnikom o radu.

Vučinić je opoziciju optužila za opstrukciju, dok Maja Mrnuštik za N1 kaže da opozicija ima pravo po poslovniku da održi vanrednu sednicu.

„Mi smo zakazali našu vanrednu srednicu za 9.30, koja bi bila gotova do 10 sati, kako bismo prisustvovali redovnoj srednici. Predstavnici vlasti su namerno ušli pre 9.30 u salu, kako bi nas fizički, jer im je to još što preostalo, sprečili da održimo našu vanrednu sednicu. Da smo bili u mogućnosti, mi bismo održali našu vanrednu, seli bismo na naše odborničko mesto i nastavili bismo sa redovnom. Prema tome, oni ne žele da razgovaraju o najbitnijem pitanju u Novom Sadu, to je ispravnost pijaće vode. Naša vanredna srednica ima samo jednu tačku dnevnog reda, a to je formiranje ekspertske stručne komisije koja bi utvrdila činjenice vezane za vodosnabdevanje, ispravnost ili neispravnost vode u novosadskom vodovodu tokom avgusta“, rekla je Mrnuštik.

Opozicija ističe i da je opstrukcija dnevni red sa 141 tačkom.

Miran Pogačar iz građanskog pokreta „Bravo!“ za N1 kaže da Srpska napredna stranka nije spremna da objasni građanima šta se desilo sa vodom, te da se, dok se ne održi vanredna sednica koju je opozicija zakazala, redovna neće održati.

„Dakle, oni nisu spremni da govore istinu. Za razliku od njih, mi jesmo, hoćemo i ovde ćemo provesti, ako treba, i tri dana i pet noći, koliko god da bi građani saznali ne samo to, nego šta se dešava sa javnim preduzećima. Otkud 141 tačka dnevnog reda? Dakle, to je obstrukcija ovog parlamenta. Mi to ne radimo“, kaže Pogačar.

Trenutno, u sali je pat pozicija jer su istovremeno počele i redovna i vanredna sednica, jer obe grupacije ne odustaju od svojih zahteva.

Od buke u sali ne čuje se ni predsedavajući ni odbornici opozicije koji pokušavaju da govore dok im odbornici vlasti dobacuju i ućutkuju ih.

Vučinić je prvo izrekla jednu, a zatim još dve opomene Maji Mrnuštik i na kraju pozvala obezbeđenje da je izbaci iz sale.

Obezbeđenje je tu, a Vučinić je rekla da je pozvala policiju kako bi Mrnuštik izbacila iz sale jer nema pravo da prisustvuje sednici.