Brnabićeva: Opozicija se služi principom ako ne možeš da ga pobediš diskvalifikuj ga

Brnabićeva: Opozicija se služi principom ako ne možeš da ga pobediš diskvalifikuj ga

Kampanja opozicije i civilnog društva koje podržava opoziciju će biti fokusirana da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bude u mogućnosti da pozajmi svoje ime i/ili lik nekoj od lista, a da takvi zahtevi ne postoje nigde u svetu, tvrdi premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na izjavu direktorke Građanskih inicijativa Maje Stojanović, da opozicija pre svega mora da se „fokusira na izmene najbazičnijih uslova, a to je nepojavljivanje predsednika u izbornoj kampanji i u izbornom procesu, na izbornom listiću“.

Brnabić tvrdi da će se kampanja opozicije i civilnog društva koje podržava opoziciju odnositi na to da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne bude dozvoljeno da pozajmi svoje ime i/ili lik nekoj od lista.

„Kao što su rekli i u Briselu i u Strazburu – ako bilo koja lista, bilo kad, na bilo kojim izborima u Srbiji, nosi njegovo ime, oni ne mogu da pobede. Danas kažu to je najbazičniji uslov“, napisala je Brnabić na mreži Iks.

Navodi da je Boris Tadić davao svoje ime Demokratskoj stranci za sve izbore – na svim nivoima, pa to nije bio problem i nije bilo civilnog društva da kaže da je to nedemokratski i nefer.

„U Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, u SAD… svuda je to dozvoljeno i uobičajena je praksa“, navela je Brnabić.

Kaže da samo u Srbiji opozicija i oni koji ih podržavaju, misle da je fer trka jedino ona u kojoj kad nekog ne možeš da pobediš – diskvalifikuješ ga iz trke.

Brnabić je naglasila da taj „najbazičniji uslov“ ne postoji u preporukama ODIHR-a zato što nije u skladu sa međunarodnim standardima demokratije.

„Da su fer, na ovo bi Proglas ili Građanske inicijative (i svi ostali iz tog spektra) rekli: „Pa nismo mi za demokratiju, mi smo protiv Vučića“. Da su fer, kao što nisu“, napisala je Brnabić.