Brnabićeva: Država će odgovoriti ako građani zbog Jadra budu blokirali granice

Brnabićeva: Država će odgovoriti ako građani zbog Jadra budu blokirali granice

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da je nerazumno to što su građani nezadovoljni zbog projekta „Jadar“ najavili da će pored auto-puteva blokirati i granične prelaze, ističući da će država reagovati ukoliko do toga dođe.

Ona je gostujući na TV Pink rekla da se u borbi za sopstvene ciljeve mora poštovati pravo na slobodu kretanja ostalih građana.

Ocenila je da se iza ekoloških ustanaka kriju politički protesti protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Poručila je da „ne uzima za ozbiljno“ pretnje da će ekološki aktivisti blokirati granice i da smatra takvu najavu „bahatom“ i nerazumnom.

Premijerka je objasnila da su se svi važni dogovori u vezi sa Rio Tintom bili za vreme prethodne vlasti, koja je i napravila sporazum sa tom kompanijom.

Rekla je da isti ljudi koji su doneli ključne odluke o ovom projektu 2004, 2006. i 2012. godine, sada protestuju protiv Rio Tinta.

Istakla je da je 2004. godine stupio na snagu Sporazum o uzajamnoj zaštiti investicija sa Velikom Britanijom i da se taj sporazum prevashodno odnosi na sektor rudarstva.

Nikakvi ugovori sa kompanijom ne postoje, kaže premijerka i dodaje da postoje samo dozvole koje su izdavane do 2013. godine, a da je sve procese stopirao predsednik Vučić, jer su građani bili nezadovoljni.

Osvrnula se i na to da je ova Vlada 2017. potpisala sa kompanijom neobavezujući Sporazum o razumevanju, prema kojem se litijum ne može izvoziti iz Srbije ukoliko se to ne dozvoli, kao i da će se svi radovi obavljati samo ako donose benefite građanima Srbije.

Takođe, tim sporazumom se podrazumeva da kompanija mora da poštuje najviše međunarodne standarde, dodala je premijerka.

Dodala je da se ni tada neće stati sa protestima, jer je ekološka borba, zapravo borba protiv Aleksandra Vučića.