Brnabić: Više se niko u Srbiji ne smeje digitalizaciji

Brnabić: Više se niko u Srbiji ne smeje digitalizaciji

Ako hoćete da menjate državu, morate da napravite dodatnu vrednost, za nas su to informaciono-komunikacione tehnologije, digitalizacija države i društva, rekla je premijerka Ana Brnabić na panelu tokom posete Londonu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti Londonu, sastala se danas sa predstavnicima alternativnih investicionih fondova, koji investiraju u startap kompanije širom Evrope.

Ana Brnabić je na panelu na kojem je učestvovala rekla da je proces reforme javne uprave u Srbiji počeo od nule 2016. godine, kada je u Vladu ušla kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa zadatkom da je reformiše.

„Moja ideja bila da transformišemo upravu tako da postane elektronska, e-uprava, da sve usluge koje pružamo građanima i privredi budu elektronske, da građani i privrednici mogu jednom klikom da usluge učine dostupnim 24 sata dnevno. Šta je početna tačka? Morate da imate podatke u elektronskoj formi. Naši podaci su 100 posto bili na papiru. Trebalo ih sa papira preneti u elektronsku formu“, rekla je Brnabićeva.

Dodaje da, kad pogleda unazad, sve to deluje jednostavno, ali je zapravo mnogo posla urađeno.

„Ako ga uradite kako treba, država je mnogo efikasnija. Krajem juna 2017. godine sam postala premijerka i započeli smo digitalizaciju svega, između ostalog i obrazovanja“, istakla je Brnabićeva.

Dodaje da su glavna prednost Srbije postale informaciono-komunikacione tehnologije.

„Ako hoćete da menjate državu, morate da napravite dodatnu vrednost, za nas su to informaciono-komunikacione tehnologije. Digitalizacija države i društva. U osnovnim školama programiranje je obavezan predmet, gradimo naučno-tehnološke parkove. Stanje se drastično promenilo. Meni su se 2017. smejali kada sam govorila da je IT sektor i digitalizacija naš prioritet. Sada se niko ne smeje“, rekla je Brnabićeva.

Navela je da je 2012. godine izvoz IT sektora iznosio 375 miliona evra, a deset godina kasnije, 2022. godine, 2,7 milijarde. Do kraja ove godine očekuje se da će dostići četiri milijarde evra.

Osvrnula se i na novine u obrazovnom sistemu.

„Naše škole nisu bile povezane na internet. Ono što radimo sa Evropskom investicionom bankom je da povezujemo sve naše škole, čak one najmanje sa nekoliko učenika, na brz internet. Bez toga ne možete da učite decu programiranju. I ne možete da reformišete obrazovanje u digitalne učionice. Besmisleno je da deca u 21. veku imaju sveske i papire. To je njima dosadno i ne drži im pažnju. Zato uvodimo digitalne metode obrazovanja. Na taj način domaći zadaci postaju zanimljiviji, bolja je interakcija između dece i nastavnika. Za sve to trebalo je uvesti brz internet. Sada smo povezali 1.800 škola u kojima deca mogu da uče na inovativni način“, ističe Brnabićeva.

Kaže da u Srbiji nedostaje obučenih nastavnika.

„Obučili smo 3.000 nastavnika, ali predstoji nam obuka, jer nastavnici moraju da pristupaju digitalnim materijalima, želimo da svi budu kvalitetni i da deca dobiju jednak kvalitet nastave. Tako ćemo imati obrazovanje koje je viši nivo u odnosu na ranije. Ali dug put je pred nama, moramo da budemo konkurentni, moramo da uvedemo osnove veštačke inteligencije u škole“, dodaje premijerka.

Navodi i da se u srednje škole uvode posebni predmeti iz oblasti umetnosti.

„Jer uz IT morate da budete i kreativni, tome doprinose umetnički predmeti. Ne možemo svi biti IT stručnjaci, ali kada učite decu informacionim tehnologijama, učite ih algoritmima, kako da rešavaju probleme, što je važno za svako dete i svako društvo“, dodaje Brnabićeva.

Na pitanje gde vidi Srbiju za 10 godina, premijerka odgovara da će država raditi na tome mladi, visoko obrazovani ljudi, ostaju u zemlji.

Kaže i da zahvaljujući inicijativi „Otvoreni Balkan“, naš region postaje region bez granica.

„Za 10 godina, ako ovako nastavimo i prebrodimo sve izazove, ako završimo našu viziju, Srbija će biti jedna od vodećih nacija na polju tehnologija“, zaključuje premijerka.