Brnabić: Srbi traže punu primenu Briselskog sporazuma

Brnabić: Srbi traže punu primenu Briselskog sporazuma

Premijerka Srbije Ana Brnabić u objavi na Tviteru podsetila je još jednom sve u međunarodnoj zajednici razloge zbog kojih Srbi sa KiM obustavljaju učešće u privremenim intitucijama samouprave u Prištini.

„U trenutku kada se Srbi danas okupljaju u Kosovskoj Mitrovici, da podsetim, još jednom, sve u međunarodnoj zajednici, ali i sve one koji pokušavaju da podmetnu lažne informacije, brutalne laži i klevete Srbima na Kosovu i Metohiji, predsedniku Vučiću i Vladi u Beogradu, šta oni traže. Oni jednostavno traže punu primenu Briselskog sporazuma, potpisanog pre skoro 10 godina (!), 19. aprila 2013. godine, kao Prvog principa koji reguliše normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Ništa više i ništa manje.

Briselski sporazum ima samo 15 članova. Od ovih 15 članova, 6 predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština. To je bilo jedino što je Priština trebalo da uradi. Preostali članovi, iako su zahtevali ogromne ustupke Beograda, u potpunosti su sprovedeni, jer želimo da sačuvamo mir i radimo na stabilnosti.

Šta su Srbi na Kosovu radili juče? Obustavili su svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini – onima čiji su deo postali u skladu sa Briselskim sporazumom, istim tim Briselskim sporazumom koji Priština ne samo da ignoriše, već otvoreno kaže da za njih ne postoji.

Dakle, Srbi traže punu primenu Sporazuma koji su u Briselu potpisali Beograd, Priština i visoki predstavnik EU. Svima koji neodgovorno povlače paralele sa Ukrajinom, Donbasom i pričaju druge gluposti, da li zaista mislite da je traženje primene međunarodnih sporazuma uz posredovanje EU previše? Ili je to znak poverenja u EU i vladavinu prava?“, navodi se između ostalog u objavi premijerke Srbije na Tviteru.