Brnabić: Opozicija nas predstavlja kao zemlju na nivou razvoja iz sedmog veka

Brnabić: Opozicija nas predstavlja kao zemlju na nivou razvoja iz sedmog veka

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić reagovala je danas povodom objava u pojedinim medijima o litijumu i sumpornoj kiselini navodeći da bi stranci koji prate “debatu“ o litijumu u Srbiji, a da nemaju nikakvo prethodno znanje, pomislili da je reč o zemlji na nivou razvoja iz sedmog veka, kao i da opozicija o temi litijuma pokazuje retrogradnost kojom plaši građane.

Brnabićeva je u objavi na društvenoj mreži X navela da je borba protiv litijuma uvek podseti na stihove Vite Nikolića “svi cvjetovi ostaće bez glava da bi bili sa travom u skladu“.

“Stranci koji prate „debatu“ na temu litijuma u Srbiji, a da o Srbiji nemaju nikakvo prethodno znanje, pomislili bi da smo mi zemlja na nivou razvoja iz sedmog veka, bez ikakve industrije, bez ijedne škole, a vekovima daleko od osnivanja prvog tehničkog fakulteta, da se još uvek divimo točku, a plašimo vatre“, napisala je predsednica parlamenta.

Dodala je da je sumporna kiselina „otkrivena“ u osmom veku, a da je do tada bila poznata kao „vitriolno ulje“, dok u 18.veku započinje veća proizvodnja i upotreba sumporne kiseline koja je, kako je istakla, danas jedna od najvažnijih industrijskih hemikalija.