Brnabić: Moja vlada stavila tačku na litijum, ne znam ni ko je Džon Rendon

Brnabić: Moja vlada stavila tačku na litijum, ne znam ni ko je Džon Rendon

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema informaciju koju je objavio Ekološki ustanak da je Vlada Srbije angažovala lobističku grupu za projekat Jadar na čijem čelu je Džon Rendon.

„Nemam tu informaciju, ne znam ni ko je taj čovek“, rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Jedno od pitanja novinara bilo je i povodom vesti da su Evropska komisija i Vlada Srbije potpisale 22. septembra pismo o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.

Na pitanje da li je zaista stavljena tačka na litijum, kako je ranije izjavila, Brnabić je zapitala:

„Jel’ sada loše što treba da budemo u u partnerstvu sa EU o kritički važnim sirovinama? Mislim da je to dobro. Litijum nije jedina strateški suštinski važna sirovina za EU, ako se ne varam tu je i magnezijum. Ne vidim šta je problem da potpišemo ugovor o strateškom partnerstvu sa EU za bilo šta. Taj memorandum ima veze sa strateškim sirovinama i ima ih koje EU i mi možemo da razmenjujemo da bi obostrani razvoj bio jači i bolji. A što se tiče litijuma, za moju vladu je stavljena tačka. Imamo izbore, ko zna koga će ljudi da izaberu, ako izaberu ove nasilnike što su protiv nasilja biće stavljena tačka na sve osim na njihov nasilje. Videćemo šta narod kaže“, rekla je Brnabić.

Podsećamo, sudeći prema dokumentima koje je objavila organizacija Ekološki ustanak tačka na projekat „Jadar“ nije stavljena. Umesto toga, u Ustanku sumnjaju da je angažovana je kompanija koja predstavila novu lobističku strategija za sprovođenje projekta koji je makar zvanično napušten januara 2022. godine.

Kako navode u Ekološkom ustanku radi se o Rendon grupi. Vlasnik ove grupe Džon Rendon koji ima višedecenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom energenata sa građanskim društvom.