Brnabić kaže da piše ekspoze

Brnabić kaže da piše ekspoze

Premijerka Srbije i mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da piše ekspoze i da to znači da ima rešenje za neka od ministarstava, kao i da će se uskoro na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke glasati o predlozima.

Nakon što je sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom prisustvovala početku radova na sanaciji klizišta na arheološkom nalazišu Vinča Belo brdo, Ana Brnabić je upitana o konkretnim rešenjima, rekla da će prvo predlog predstaviti poslanicima u Skupštini, a ne pojedinačnim medijima.

Brnabić nije želela da komentariše izveštaj Evropske komisije, navodeći da će o tome danas govoriti predsednik Srbije, a ona u narednim danima.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Brnabić je rekla da smatra da Srbija jeste u specifičnoj poziciji, da narod nije za to jer je trpeo sankcije.

„Srbija nije neutralna, mi smo se jasno odredili prema agresiji i rekli da je to eklatantan primer kršenja međunarodnog prava“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se Srbija pridružila svim rezolucijama koje osuđuju napad Rusije na Ukrajinu i rekla da neće priznati rezultate referenduma u četiri oblasti u Ukrajini, jedino što nije uvela sankcije, navodeći da su Srbiju njeni sadašnji zapadni partneri bombardovali, izvršili agresiju bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, a potom priznali nezavisnost Kosova i time ugrozili teritorijalni integritet Srbije.

„Mislim da minimum razumevanja za Republiku Srbiju mora da postoji i moram da kažem da za sada imaju razumevanje, uz sve pritiske nemamo konsekvence“, rekla je Brnabić.

Na pitanje o tome da li će Srbija snositi posledice zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Hil je rekao da ne zna za takav plan i da je pozicija SAD jasna da svi treba da osude akcije Rusije i podrže sankcije.

Upitana o tome što se u poslednje vreme govori o „brzom rešavanju pitanja Kosova“, Brnabić je rekla da je to deo pritisaka, a da je Srbija uvek spremna da razgovara na „hrabar i odgovoran način“.

„Za taj dogovor je potrebno dvoje i dve strane koje su spremne da govore o kompromisu. Mi to nemamo u ovom trenutku. Ja bih volela da se to rešenje nađe bolje pre nego kasnije“, rekla je Brnabić.

U aprilu će biti 10 godina od Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština nije formirana, podsetila je Brnabić i upitala kako kad se to ne sprovodi Srbija može da ide ka finalnom dogovoru.

Na pitanje o jučerašnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena koji je ukazao na neophodnost brzog rešenja i šta za SAD znači brzo, Hil je rekao da to ne zna u ovom trenutku.

„Svi želimo da vidimo vreme kada ćemo se baviti širim i važnim pitanjima u saradnji“, rekao je Hil i dodao i da SAD podržavaju evropsku inicijativu.