Brnabić: Jeremić je 2017. tražio da bude kandidat SNS za predsednika Srbije

Brnabić: Jeremić je 2017. tražio da bude kandidat SNS za predsednika Srbije

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila je kritike predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da je jedina promena do koje će doći usled dogovora sa Prištinom, to što će Srbija početi da priznaje dokumenta „takozvanog Kosova“. Brnabić je rekla da je sporazum kojim je bilo predviđeno uvođenje ulazno-izlaznih dokumenata potpisan 2011. godine, u vreme kada je Jeremić bio ministar spoljnih poslova.

Brnabić je, gostujući na TV Prva, oštro kritikovala Jeremića, navodeći da je „njegov Borko Stefanović“ 2011. godine sa Prištinom potpisao Sporazum o slobodi kretanja, u kom se navodi da svaka strana može da izdaje propratne dokumente građanima one druge strane.

„Ta dokumenta predviđena su sporazumom iz 2011. I do sada su mogli Albanci sa Kosova da ulaze sa njihovim ličnim kartama i mi smo davali jedan papirić sa kojim su mogli da putuju kroz Srbiju“, podsetila je.

Sada, kako je rekla, to nije papirić, nego „tabla tri puta dva metra“ na administrativnim prelazima na kojoj je ispisan tzv. „disklejmer“ da se omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine vrši isključivo iz praktičnih razloga, i da se ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Brnabić je dodala i da je Srbija dobila garancije EU da će Srbi sa Kosova i Metohije moći da prelaze u centralnu Srbiju i vraćaju se na teritoriju pkrajine sa ličnim kartama koje je izdao MUP Srbije.

Objasnila je i da je reč o „džentlmenskom dogovoru uz garancije EU“, koji je usmen i ne mora nekog da obavezuje u budućnosti.

Mandatarka je ponovila i kritike na račun Jeremića koje već godinama iznose Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić, da je kao šef diplomatije postavio „glupo pitanje“ Međunarodnom sudu pravde u Hagu – da li je Deklaracijom o nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo.

Zbog toga su joj, kako kaže, političari iz Prištine rekli da „Slobodana Miloševića u Vuka Jeremića slave kao svece“, jer su navodno obezbedili nezavisnost Kosova.

„Da vam kažem još jednu stvar o kojoj nisam pričala do sada. Kada je 2017. godine – jer Vuk i ja, mi se jako dobro znamo, ne komuniciramo već neko vreme – 2017. godine pred izbore za predsednika Republike, mi smo se videlli u Beču u okviru jednog međunarodnog foruma, to je pravio Svetski ekonomski forum, i on je mene tada ubeđivao da bi bilo najbolje da ja pričam sa Aleksandrom Vučićem o tome da on bude naš kandidat za predsednika, da Aleksandar Vučić ostane premijer, i da će on biti taj koji će praktično zajedno sa Aleksanrdom Vučićem implementirati politiku Aleksandra Vučića za koju se on bori, zato što on misli da je to najbolje. Eto, o takvom čoveku se radi“, rekla je Brnabić.

Dodala je i da je to bilo u skladu sa onim što je Jeremić tada radio, jer je u to vreme tražio podršku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke za kandidaturu za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Komentarišući pozive Aleksandru Vučiću da podnese ostavku, jer je priznao da je Srbija u vezi sa Kosovom „saterana u ćošak“, Brnabić je rekla da je Vučić „taj ćošak napravio“ i da pre njega nismo imali ni to.

„Tema Kosova i Metohije više nije bila na agendi Nemačke, Sjedinjenih Država… Aleksandar Vučić je vrtatio na agendu, to je za njih bila gotova stvar. On je napravio taj ćošak. I dan danas ne znam kako ga je napravio“, rekla je Brnabić.

Podsetila je i da Beograd i Priština još uvek nemaju dogovor o tablicama, i da je druga strana odbila srpski predlog o statusno neutralnim KS tablicama. Zbog toga, kako je upozorila, sledi period nestabilnosti koji će trajati do karja oktobra do kada je vlada Aljbina Kurtija dala rok da se srpske tablice na Kosovu zamene RKS tablicama koje izdaje Priština.