Britanski poslanici se ogradili od izjave Ališe Kerns o švercu oružja u SPC

Britanski poslanici se ogradili od izjave Ališe Kerns o švercu oružja u SPC

Poslanici Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva poručili su predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću da izjava Ališe Kerns „odslikava isključivo njen lični stav, nikako zvanični stav Parlamenta ili Vlade Ujedinjenog Kraljevstva“.

Naglasili su da u Srbiju dolaze kako bi radili na jačanju veza, njenoj promociji u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i promociji sveobuhvatne saradnje i prijateljstva, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

Orlić je na sastanku u Beogradu ukazao ;na oštre reakcije i opravdanu ogorčenost javnosti u Srbiji zbog „teških optužbi“ Ališe Kerns.

„Njene reči je odmah demantovao KFOR. Važno je da tako flagrantnih primera neodgovornosti ne bude a da, kada do njih dođe, dobiju jasnu osudu“, poručio je Orlić.

Orlić je tokom razgovora rekao i da je na Kosovu situacija teška i da premijer Aljbin Kurti sprovodi „otvoreni teror koji nad srpskim narodom“.

„Režim u Prištini sprečava da Srbi dobiju hranu i lekove, te da svakodnevno povlači opasne poteze sa namerom da izazove otvoreni sukob“, dodao je.

Britanski parlamentarci su poručili da prate dešavanja u regionu, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati posvećeno očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope.

Oni su još razgovarali i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa i daljem intenziviranju parlamentarne saradnje.

Razgovarali su i o ;ekonomskoj saradnji „koja beleži trend rasta“, energetici, infrastrukturi i investicijama.

Delegaciju Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva čine predsednica Svepartijske parlamentarne grupe za Srbiju Džeki Dojl Prajs, kopredsedavajući te grupe lord Renard i poslanici Metju Oford, Tan Desi i Ven Dejvid.