Borel objasnio „korist” Lavrovljevog učešća na sastanku OEBS-a: On će lično čuti kritike

Borel objasnio „korist” Lavrovljevog učešća na sastanku OEBS-a: On će lično čuti kritike

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel rekao je da podržava odluku Severne Makedonije da pošalje rusku delegaciju na ministarski sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

On je to rekao na konferenciji za novinare sa šefom ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim u Skoplju, prenosi „Evropska pravda“.

Borel je počeo tako što je izrazio svoje razumevanje „zabrinutosti nekih država učesnica“ zbog odluke Severne Makedonije da dozvoli ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da prisustvuje ministarskom sastanku.

„Međutim, vaša odluka da dozvolite Lavrovu da učestvuje na sastanku je u skladu sa našim zajedničkim ciljem očuvanja multilateralizma“, dodao je on.

Pored toga, prema rečima visokog diplomate EU, šef ruskog ministarstva spoljnih poslova „treba da čuje“ od ostalih učesnika zašto se Moskva našla u izolaciji posle invazije na Ukrajinu u punom obimu.

„A onda će moći da se vrati u Kremlj i da obavesti gospodara Kremlja da Evropska unija i OEBS ostaju jedinstveni u osudi agresivnog, nezakonitog ponašanja Rusije. Bar sa ove tačke gledišta, biće korisno, “, zaključio je Borel.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je u utorak da je ministar Kuleba odbio da učestvuje na sastanku OEBS-a zbog odluke organizatora da na sastanak pozovu šefa Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Potom su se bojkotu sastanka OEBS-a pridružili i ministri spoljnih poslova baltičkih zemalja, kao i Poljske.

Neke države donele su drugačiju odluku. Na primer, bugarske vlasti su otvorile nebo za avion koji je prevozio Lavrova.