Bilčik: Postoje ozbiljne sumnje u vezi sa eksproprijacijom koju Priština sprovodi na severu KiM

Bilčik: Postoje ozbiljne sumnje u vezi sa eksproprijacijom koju Priština sprovodi na severu KiM

Postoje ozbiljne, fundamentalne sumnje kada je reč o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije, zbog čega su sve relevantne međunarodne institucije posvetile ovom pitanju, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Vlada tzv. Kosova nedavno je odbacila sve primedbe EU, ambasade SAD u Prištini i OEBS u vezi sa eksproprijacijom imanja Srbima uLeposaviću iZubinomPotoku koje se već mesecima sprovodi, jer je, kako tvrde u Prištini, „sve urađeno u skladu sa zakonom“.

Bilčik navodi da je vladavina zakona krucijalna, kao i da pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova ostaje otvoreno pitanje koje opterećuje dijalog.

On je naglasio da je u ovom trenutku, politički gledano, glavna briga i fokus na događajima iz Banjske od 24. septembra.

„Ima još dosta pitanja i problema, ali potrebno je dvoje za tango. Sve strane moraju da isporuče ono što se od njih očekuje i ovo je pitanje koje ostaje na stolu kao otvoreno kada je reč o vladavini zakona i ispunjavanju obaveza od strane Prištine“, naveo je Bilčik.