Bičik: Bezvizni režim je benefit za Srbiju, hajde da ga zaštitimo

Bičik: Bezvizni režim je benefit za Srbiju, hajde da ga zaštitimo

Ako Srbija sedi u začelju voza koji vodi ka EU, jasno je da će to imati posledice, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik za „Glas Amerike“.

Unutar EU nema razgovora o prekidu pregovora sa Srbijom, ali neće biti napretka u pregovaračkom procesu ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom, pre svega u domenu sankcija Rusiji, poručuje Vladimir Bičik.

Precizirao je da je moguće da strane investicije budu ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbije i poručio da je „prošlo vreme kada je moglo da se sedi na više stolica“.

„Mislim da je važno razumeti da su ove tri stvari isprepletane: normalizacija odnosa Beograda i Prištine, rad na vladavini prava, demokratiji i reformama, kao i usklađivanje sa pozicijom EU u spoljnoj politici, posebno otkako je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu“, istakao je Bilčik.

Prema njegovim rečima, što više Srbija bude uradila na reformama, demokratiji i usklađivanju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe, istakao je, što više bude napredovala u dijalogu, biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracijama.

Bilčik je naglasio da neće biti zamrzavanja pregovaračkog procesa, napominjući da su ključne odluke u rukama Srbije.

Kako je precizirao, „nije reč o spoljnom pritisku, nekom ultimatumu EU, reč je o izboru Srbije“.

„Srbija je pre nekoliko godina napravila izbor i sada su okolnosti i kontekst teški za sve nas. I želimo da Srbija bude dosledna svom izboru. Nastavićemo da razgovaramo, nastavićemo da šaljemo iste političke poruke i procenjivaćemo napredak u pregovorima na osnovu izbora koje Srbija bude pravila u domenu spoljne politike, dijalogu Beograda i Prištine i unutrašnjim reformama“, naglasio je izvestilac Evropskog parlamenta.