Dačić: Beograd očekuje prvi konkretan potez u formiranju Zajednice srpskih opština

Dačić: Beograd očekuje prvi konkretan potez u formiranju Zajednice srpskih opština

Zajednica srpskih opština ostaje uslov za dalje dogovore o primeni evropskog predloga, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Na stav Brisela da Zajednica počiva na dogovoru od pre 10 godina podseća Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Formiranje Zajednice srpskih opština biće test za međunarodnu zajednicu, poručio je u Beču ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Do tada, kaže, nema daljih dogovora o primeni evropskog predloga. Podseća da je Zajednica definisana pre 10 godina i da obuhvata 10 opština, kako na severu, tako i na jugu Kosova i Metohije.

„Mi smo o tome danima sedeli i pričali, mi smo jedva pristali na tako nešto, a sada treba da se smiluje Kurti da vidimo da li će da formira ZSO. Mi ne verujemo u njihovu spremnost, ali prihvatamo garancije evropskih pregovarača i SAD da će to tako i biti“, rekao je Dačić.

Aktivisti u Prištini ne veruju u Kurtijeva obećanja da nikada neće formirati Zajednicu. Posle jučerašnje torte i milkšejka za prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, poruka Aljbinu Kurtiju.

Zbog Ohridskih pregovora nazivaju ga Pinokijom i najavljuju nove proteste. Premijer privremenih institucija odgovara da stepen samoupravljanja predviđen aneksom neće biti isto što i Zajednica.

„Kaže se srpskoj zajednici, a ne opštinama. Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu potpuno različite, nepovezane, ali nisu ista stvar“, naveo je Kurti.

Dogovor iz Ohrida biće tema i sutrašnjeg Samita lidera EU. Analitičari veruju da Srbija može da računa na pohvale zbog napretka u dijalogu.

„Tako da u tom smislu mislim da će situacija za ove u Prištini biti mnogo neugodnija, jer se od njih očekuje da povuku prvi potez, odnosno da hitno krenu u realizaciju ZSO. To će biti veoma bolno za vlasti u Prištini, vidimo da tamo postoji jak otpor bilo čemu što je dogovoreno u Ohridu, ne samo formiranju ZSO“, rekao je Željko Rakić, spoljnopolitički komentator.

Na obaveze koje je Priština prihvatila pre deceniju podseća i Kancelarija za KIM . U saopštenju navode da je to nedvosmisleno potvrdio i posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak.