Bandović: Izborna prevara dokazana, za Zapad izbori nisu završeni

Bandović: Izborna prevara dokazana, za Zapad izbori nisu završeni

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović ocenio je u emisiji „Iza vesti“ da izbori u Srbiji za međunarodnu zajednicu nisu završeni, ali da je teško očekivati da se neko direktno meša u rezultat izbora i da je pitanje šta Zapad može da uradi u ovom slučaju.

„Mislim da za Zapad izbori u Srbiji ipak nisu završeni. Tu će prelomnu reč imati finalni izveštaj OEBS-a. Da li će priznati rezultate ovakve kakvi jesu – verovatno da. Da li će se sprovesti neka vrsta međunarodne istrage i da li će se raditi na tome da se izborni uslovi makar za izbore u junu promene – mislim da će to biti slučaj“, kazao je Bandović.

Prema njegovim rečima, demokratska javnost u Srbiji nije ostavljena na cedilu, jer bi to značilo da smo očekivali da Zapad dođe i da nam reši stvar.

„To nije realno očekivati. Realno je očekivati ono što su i pokušali akteri ovdašnjeg političkog života, da kroz državne institucije nađu lek za problem, da pokušaju da mobilišu građane, i da se obrate javnosti na Zapadu kako bi pokušali da ukažu na tu izbornu krađu“, smatra direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Govoreći o potezima opozicije i nevladinih organizacija koje su pratile izbore u Srbiju, one je rekao da „misli da je izborna prevara u Srbiji dokazana“.

„Javnost na Zapadu, a naročito u Nemačkoj i Britaniji je svesna da se dogodilo flagrantno kršenje izborne volje“, ocenio je on, i dodao da se u tamošnjoj javnosti promenila atmosfera prema Vučiću.

Međutim, naglašava da je „drugo pitanje da li Zapad može tu nešto da uradi i kroz koje instrumente može to da uradi“?

„Izbori su zaista unutrašnja stvar jedne zemlje, i ako bi Zapad hteo da nešto uradi, morao bi da dobije poziv zemlje domaćina da nešto uradi. A Vlada koja je u ostavci, morala bi da prihvati mandat međunarodne komisije koja bi se bavila istraživanjem izbornih zloupotreba“, napominje gost N1.

Ukazao je da pored toga što opozicija insistira na međunarodnoj reakciji nakon izbornih nepravilnosti, i vlast lobira da se to ne dogodi, pa je u svetlu toga pomenuo i autorski tekst premijerke Ane Brnabić za portal Politiko .

Komentarišući poteze američkog ambasadora Kristofera Hila , on je rekao da su oni „izvan redovne diplomatske aktivnosti“ kao i da mu pokušaj „vađenja iz toga ne ide baš“.

„Problem kod demokratske javnosti je što se od njega očekuje nešto što verovatno ne može da isporuči. On ne može da bude kritičan koliko je kritičan Stejt deparmtent u vezi stvari, on će uvek biti za nijansu blaži“, naveo je Bandović.

Sagovornik N1 konstatuje da u Srbiji „nemamo institucije koje se bave žalbama opozicije“, kao i da je u pravnom smislu ostala još samo ustavna žalba.

„Kada se završi i ta poslednja instanca, ona ćemo morati da nađemo način da se bavimo zahtevom oopzicije koji se tiče poništenja izbora. Mislim da će opozicija insistirati na poništenju izbora“, rekao je Bandović i ukazao na novost u direktnoj komunikaciji američke ambasade i EU, sa jedne, i predstavnika opozicije sa druge strane.

Istakao je i da se u Evropi ozbiljno priča o Srbiji i da se komentariše da „Ovo više ovako ne ide“.

„Po ovakvom scenariju Srbija potpuno završava kao Turska. To znači da nema proširenja Evropske unije i da se više niko ne brine za dobrobit građana Srbije“, zaključio je Bandović.