Bajden i Si će se sastati dok tenzije rastu oko Tajvana

Bajden i Si će se sastati dok tenzije rastu oko Tajvana

Predsednik Bajden i predsednik Kine Si Đinping sastaće se u ponedeljak pre samita Grupe 20 u Indoneziji, susret za koji su gospodin Bajden i njegovi savetnici rekli da će biti fokusiran na postavljanje očekivanja sa Kinezima, jer tenzije i dalje rastu oko pitanja kao što je Tajvan i invazija Rusije na Ukrajinu.

Sastanak, prvi lični između njih dvojice otkako je gospodin Bajden preuzeo dužnost, biće održan nakon što predsednik prisustvuje klimatskoj konferenciji u Egiptu i ponovo se zaustavi u Kambodži ove nedelje. U Kambodži će razgovarati sa liderima zemalja jugoistočne Azije u okviru većeg napora da se ojačaju odnosi koji bi mogli da pomognu u suprotstavljanju uticaju Kine u regionu, rekao je novinarima u četvrtak visoki zvaničnik administracije, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Zvaničnik je učvrstio predsednikov stav, izrečen tokom konferencije za novinare u sredu, da neće učiniti nikakve „fundamentalne ustupke“ u vezi sa podrškom SAD Tajvanu. Kina insistira da je Tajvan deo njene teritorije i da ne može postojati kao suverena nacija.

Takođe se očekuje da će gospodin Bajden i gospodin Si razgovarati o trgovini, ljudskim pravima i Severnoj Koreji.

Određivanje sastanka daje gospodinu Bajdenu, političaru koji veruje u moć susreta licem u lice, šansu da ponovo uspostavi granice sa liderom koga tretira više kao neprijatelja iz doba hladnog rata nego kao skeptičnog konkurenta koga je nekada znao. Od kada su se njih dvojica prvi put sreli, kada su obojica bili potpredsednici pre više od jedne decenije, gospodin Si je pooštrio svoju vlast u zemlji i postao je konfrontativniji kao globalni protivnik, čak i kada je bio fizički više izolovan tokom pandemije koronavirusa.

Gospodin Bajden je tokom konferencije za novinare u sredu rekao da želi da povuče „crvene linije“ u radnim odnosima sa Kinom, proceni kritične interese Sjedinjenih Država i „odredi da li se oni međusobno sukobljavaju ili ne. A ako to urade, kako to rešiti i kako to rešiti.”

Očekivanja su mala. Visoki zvaničnik Bele kuće u četvrtak je predstavio sastanak kao „izgradnju poda“ u američko-kineskim odnosima i rekao da će predsednik biti „iskren“ u pogledu svojih zabrinutosti. Dvojica lidera neće objaviti zajedničko saopštenje nakon sastanka.

Nijedan nedavni američki predsednik nije zauzeo hrabriji stav o Tajvanu od gospodina Bajdena. Četiri puta je rekao da će američka vojska braniti Tajvan ako ga Kina napadne, iako drugi američki zvaničnici insistiraju da to nije formalna politika. Predsednik je nastavio da šalje američke pomorske brodove kroz Tajvanski moreuz dok Kina tamo preduzima vojne akcije da promeni status kvo. A njegova administracija je naterala Tajvan da skladišti oružje kako bi postao „dikobraz“ sposoban da spreči invaziju Narodnooslobodilačke armije.

Viši savetnici gospodina Bajdena rekli su da je on bio „direktan i iskren“ u razgovorima sa Kinom o interesu Sjedinjenih Država za Tajvan, ali je gospodin Si koristio agresivniji jezik u svojim upozorenjima. „Oni koji se igraju vatrom će izginuti od nje“, rekao je on gospodinu Bajdenu tokom maratonskog poziva u julu, prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova.

Od kada je gospodin Bajden preuzeo dužnost, pet puta je razgovarao sa gospodinom Sijem, naglašavajući vreme koje je proveo i pređenu kilometražu sa kineskim liderom, čak i kada je njegova administracija krenula da proverava sposobnost Kine da unapredi svoju tehnološku i vojnu ambicije. Ti napori su izazvali žestoke ukore Pekinga.
Izbor urednika
36 sati u Barseloni
Kako ih je sve savladao Piter Ašer, majstor muzike
Kako su ‘Atlanta’ i ‘The Good Fight’ izabrali haos

Kina je „jedina zemlja koja ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i, sve više, ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da unapredi taj cilj“, napisao je Bajden u dokumentu o strategiji nacionalne bezbednosti objavljenom prošlog meseca. Odbrambena strategija koju je Pentagon objavio krajem prošlog meseca opisala je Kinu kao rastuću pretnju, naglašavajući njene napore da ojača svoj nuklearni arsenal.

Ipak, Bajdenova administracija kaže da se nada da će gospodin Si biti prijemčiv za zajednički rad na zaustavljanju daljeg pogoršanja odnosa. Gospodin Bajden i njegovi savetnici su sugerisali da dve zemlje mogu da rade zajedno na suprotstavljanju Severnoj Koreji jer ona povećava raketne testove i raspoređuje ratne avione u blizini granice sa Južnom Korejom.