Rusija poziva na glasanje o neosnovanim tvrdnjama Ukrajine o biološkom oružju

Rusija poziva na glasanje o neosnovanim tvrdnjama Ukrajine o biološkom oružju

Savet bezbednosti UN zakazao je za sredu glasanje o rezoluciji kojom bi se osnovala komisija za istragu neosnovanih ruskih tvrdnji da Ukrajina i Sjedinjene Države sprovode „vojno biološke“ aktivnosti koje krše konvenciju o zabrani upotrebe bioloških oružja.

Rusija je prošle nedelje poslala dokument od 310 stranica članovima saveta u kojem se navodi da se ova biološka aktivnost odvija u Ukrajini uz podršku američkog ministarstva odbrane. Dokument je uključivao zvaničnu žalbu Savetu bezbednosti, dozvoljenu prema članu VI Konvencije o biološkom oružju iz 1972. godine, i nacrt rezolucije koja bi ovlastila Savet bezbednosti da formira komisiju od 15 članova Saveta za istragu tvrdnji Rusije.

Nezavisni naučnici, ukrajinski lideri i zvaničnici u Beloj kući i Pentagonu osporili su prve navode Rusije o tajnim američkim laboratorijama za biološko ratovanje u Ukrajini, izrečene ubrzo nakon njene invazije na njen manji sused 24. februara. Istraga Asošiejted presa u martu pokazala je da tvrdnja hvata korene na mreži, ujedinjujući teoretičare zavere COVID-19, pristalice KAnona i neke pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Ukrajina ima mrežu bioloških laboratorija koje su dobile finansiranje i podršku za istraživanje od SAD. One su u vlasništvu i kojima upravlja Ukrajina i deo su inicijative pod nazivom Program za smanjenje biološke pretnje koja ima za cilj da smanji verovatnoću smrtonosnih izbijanja, bilo prirodnih ili manmade. Napori SAD datiraju iz 1990-ih godina na ukidanju programa bivšeg Sovjetskog Saveza za oružje za masovno uništenje.

U septembru se 197 država potpisnica konvencije o biološkom oružju sastalo na zahtev Rusije o aktivnostima u biološkim laboratorijama u Ukrajini, ali u konačnom izveštaju se navodi da nije moguće postići konsenzus.

Diplomate su rekle da je malo verovatno da će ruski nacrt rezolucije usvojiti Savet bezbednosti kada bude stavljen na glasanje, a očekuje se u sredu kasno popodne. Za odobrenje je potrebno najmanje devet glasova „za“ i bez veta jedne od pet stalnih članica – SAD, Britanije, Francuske, Rusije i Kine.

Rusija je prošlog četvrtka sazvala sastanak Saveta bezbednosti povodom svojih tvrdnji, koje su Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici oštro odbacili.

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild nazvala je sastanak „kolosalnim gubljenjem vremena“ i odbacila navode Rusije kao „čiste izmišljotine iznete bez trunke dokaza“. Ona je rekla da je tvrdnja deo moskovske „kampanje dezinformacija“ koja pokušava da „odvrati pažnju od zverstava koje ruske snage sprovode u Ukrajini i očajničke taktike da se opravda neopravdani rat“.

„Ukrajina nema program biološkog oružja“, rekla je ona. „Sjedinjene Države nemaju program biološkog oružja. Ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia optužio je SAD da rade u Ukrajini sa smrtonosnim patogenima – uključujući koleru, kugu, antraks i grip – koji se ne mogu opravdati pod maskom javnog zdravlja. On je rekao da dokumenti i dokazi koje su pronašle ruske vlasti ukazuju na vojnu primenu.

Nebenzia je rekao Savetu bezbednosti da je ruska vojska tokom svog boravka u Ukrajini pronašla dronove sposobne da raspršuju bioagense, kao i dokumente za koje je rekao da se odnose na istraživanje o mogućnosti širenja patogena preko slepih miševa i ptica selica.

Tomas-Grinfild je uzvratio da su tvrdnje Rusije „apsurdne iz mnogo razloga, uključujući i zato što bi takve vrste, čak i kada bi mogle da budu naoružane, predstavljale pretnju za evropski kontinent i samu Ukrajinu koliko i za bilo koju drugu zemlju“.