Anamarija Viček iz SVM nova poslanica iz Srbije u Evropskom parlamentu

Anamarija Viček iz SVM nova poslanica iz Srbije u Evropskom parlamentu

Prema rezultatima koje je objavila izborna komisija Mađarske, lista vladajuće partije Fides osvojila je 11 mandata u Evropskom parlamentu na jučerašnjim izborima, a među kandidatima koji su izabrani je i Anamarija Viček iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Ona je, posle Andora Delija, postala druga poslanica u Evropskom parlamentu koja ima i srpsko državljanstvo, piše EWB.

Viček je od 2014. do 2016. bila poslanica u Narodnoj skupštini Srbije. Po obrazovanju pedagoškinja, bila je članica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, od septembra 2016. je kao državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bila zadužena za predškolsko, inkluzivno i manjinsko obrazovanje i prevenciju nasilja i diskriminacije u obrazovanju.

Potpredsednica je Saveza vojvođanskih Mađara, koji ju je u aprilu nominovao za poslanicu u Evropskom parlamentu na listi Fidesa.

U objavi na Fejsbuku, Viček se zahvalila SVM na kandidaturi i „prilici da bude glas mađarske zajednice u Vojvodini u Evropi“. Prethodno je Andor Deli bio poslanik SVM u Evropskom parlamentu u dva mandata, od 2014. do 2024. godine.

Na izborima za Evropski parlament u Mađarskoj, lista Fidesa je osvojila prvo mesto sa 44 odsto glasova i 11 mandata, a drugo mesto sa 29 odsto glasova i sedam mandata zauzela je nova opoziciona partija Tisa, koju predvodi Peter Mađar. Dva mandata osvojila je lista oko opozicine Demokratske koalicije, a jedan nacionalistički pokret Naša domovina, navodi EWB.