Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU: Dijalog s Prištinom u fokusu

Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU: Dijalog s Prištinom u fokusu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije, Markom Đurićem, da su vladavina prava, CEFTA i normalizacija odnosa s Prištinom centralne tačke na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Ova izjava je data tokom ministarskog sastanka Berlinskog procesa u Berlinu.

Berbokova je naglasila važnost intenzivnog dijaloga kao temelja diplomatije, dodajući: „Vladavina prava, CEFTA i normalizacija sa Kosovom centralne su tačke na putu ka EU. Nemačka ostaje partner za dalje reforme.” Ova izjava dolazi u trenutku kada Srbija nastoji da unapredi svoje odnose sa EU i postigne napredak u reformama.

Đurić je tokom sastanka istakao da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike. On je takođe naglasio da Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom, iako je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, „krajnje nekonstruktivne“ pozicije Prištine koja odbija da sprovede dogovore, posebno one vezane za formiranje Zajednice srpskih opština.

Na kraju, Đurić je ukazao na to da Srbija podržava regionalne procese i inicijative koje doprinose pomirenju i razvoju regiona, podstičući tako i ukupni razvoj na putu ka punopravnom članstvu u EU, kako je prenela agencija Tanjug.