Evropska komisija pohvalila Srbiju: Bez nazadovanja u reformama, ekonomija na dobrom nivou

Evropska komisija pohvalila Srbiju: Bez nazadovanja u reformama, ekonomija na dobrom nivou

Danas je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, sa zadovoljstvom primila izveštaj Evropske komisije o Srbiji, koji je predao šef delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre. U svetlu ovog izveštaja, Ana Brnabić istakla je da Evropska komisija prepoznaje značajan napredak Srbije u svim ključnim oblastima reformi, bez naznaka nazadovanja u bilo kojoj od njih.

Premijerka Ana Brnabić istakla je: „Najvažnije je da je EK prepoznala jasan napredak Srbije u procesu evropskih integracija i to je potpuno evidentno. U izveštaju ne postoji nijedna oblast gde je zabeleženo nazadovanje u odnosu na prošlogodišnji izveštaj.“

Napredak je naročito uočljiv u oblastima vladavine prava, ekonomije, i osnovnih prava. Premijerka je takođe istakla da iako postoji stagnacija u nekim oblastima, kao što je ribarstvo, gde nije usvojen određeni akcioni plan, Vlada će sa resornim ministarstvom istražiti ovu situaciju i preduzeti odgovarajuće mere.

Izveštaj Evropske komisije je takođe ocenio da je ekonomija Srbije na dobrom nivou pripremljenosti, sa izvesnim napretkom. Ekonomija ima bolju ocenu nego prošle godine, a napredak se takođe vidi u usvajanju novih fiskalnih pravila i očuvanju stabilnosti bankarskog sektora.

Kada je reč o spoljnoj politici Srbije, premijerka Brnabić je napomenula da nema ni napredovanja, ali ni nazadovanja, što se delimično može pripisati tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Iako nema napretka u toj oblasti, to se smatra pozitivnim aspektom u izveštaju.

Dijalog između Beograda i Prištine ostaje na agendi, a premijerka je potvrdila da Srbija ostaje posvećena i angažovana u tom procesu.

Šef delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, naglasio je da je proširenje centralno pitanje politike EU, a predstavio je i Plan rasta za Zapadni Balkan, koji je deo šireg paketa proširenja. Plan obuhvata značajna sredstva i bespovratnu pomoć za zemlje regiona, uključujući Srbiju. Šest milijardi evra, od čega su dve milijarde bespovratne pomoći, čine deo ovog paketa, što otvara nove mogućnosti za plasman roba i usluga iz Srbije u EU, kao i investicije od 0,7% godišnjeg BDP-a.

Šef delegacije EU je istakao da će sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza, uključujući Briselski sporazum između Beograda i Prištine, uticati na raspodelu sredstava iz ovog plana.