Američki senatori žele da zamrznu ruske zlatne rezerve

Američki senatori žele da zamrznu ruske zlatne rezerve

Trezor će sarađivati sa Senatom na zatvaranju ruskih rezervi

Američka ministarka finansija Dženet Jelen sastaće se ove nedelje sa dvopartijskom grupom senatora kako bi razgovarali o mogućnosti zamrzavanja ruskih zlatnih rezervi od 132 milijarde dolara, izvestio je u sredu novinski sajt Akios.

Senator iz Mejna Angus King je navodno tvrdio da bi zakon mogao da prođe Senat već ove nedelje. Inicijativa ima za cilj da liši Moskvu mogućnosti da ublaži efekte zapadnih sankcija na svoju ekonomiju monetizacijom druge imovine, u pokušaju da kazni Kremlj za svoju vojnu akciju u Ukrajini.

„Ogromna ruska zaliha zlata je jedna od retkih preostalih sredstava koje Putin može da iskoristi da spreči još veći pad ekonomije svoje zemlje. Sankcionisanjem ovih rezervi dodatno ćemo izolovati Rusiju od svetske ekonomije i povećati poteškoće Putinove sve skuplje vojne kampanje“, objasnio je King.

Američki političari koji stoje iza inicijative veruju da Moskva koristi zlato da spreči devalvaciju svoje nacionalne valute, rublje. Vašington je zabrinut što ogromne rezerve zlata omogućavaju Kremlju da kupuje druge valute na međunarodnom tržištu.

„Sekretar Jelen se redovno sastaje sa članovima Kongresa kako bi razgovarali o zakonima. Pored toga, osoblje Trezora često pruža tehničku pomoć u vezi sa zakonima o sankcijama“, rekao je portparol Ministarstva finansija.

Ista grupa američkih senatora je 8. marta predstavila nacrt zakona koji je osmišljen da zatvori ovu rupu u sankcijama koja Rusima omogućava da trguju zlatom. Predlog zakona je naslovljen „Stop ruskom ZLATU“, što znači „Stop ruskoj vladi i oligarsima da ograničavaju demokratiju“. Ako se usvoji, zakon će dozvoliti američkoj vladi da primeni sekundarne sankcije na svakoga ko prodaje ili kupuje zlato koje pripada ruskoj centralnoj banci.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov ranije je izjavio da je Moskva izgubila pristup svojim rezervama u vrednosti od skoro 300 milijardi dolara zbog sankcija SAD i EU. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da zamrzavanje sredstava Centralne banke predstavlja „krađu“. Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je antiruske sankcije kao „potpunu neskrivenu agresiju“ i „rat koji se vodi ekonomskim, političkim i informacionim sredstvima“.